Foto: Tommy Bergman/SVT

Brist på vård för allergiker – protester utanför regionhuset

Uppdaterad
Publicerad

Astma- och allergiförbundet protesterade idag utanför regionhuset mot att tillgången på specialistvård blir allt sämre. Det finns knappt ett tjugotal specialister inom astma- och allergisjukvården i länet och flera av läkarna väntas gå i pension inom några år.

– För min del så blir det svårare att utreda mina allergier, svårare att få en anpassad behandlingsplan och svårare att få vaccination, säger Niklas Olin, medlem i Astma- och Allergiförbundet.

I videon ovan hör du Niklas Olin och Elisabet Olsson, regionordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Kritiserade ersättningar

I slutet på förra året beslutade den grönblåa majoriteten i Region Stockholm (före detta landstinget) att ersättningen till astma- och allergimottagningarna inom vårdval Stockholm skulle höjas med fem procent. Men mottagningarna anser att höjningen är för låg eftersom mottagningarna tidigare fått sänkta ersättningar.

I mars stänger astma- och allergimottagningen vid Cityakuten av ekonomiska skäl och även mottagningen vid S:t Görans sjukhus kan komma att stänga av samma anledning. I videon nedan svarar vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M) på de kritiserade ersättningsnivåerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.