Foto: SVT

Nya miljoner för att skrota båtar

Publicerad

Efter att pengarna till båtskrotning snabbt tog slut, kommer nu mer pengar.

Miljösatsningen på bidrag till båtägare som vill skrota sin fritidsbåt beskrivs som en succé av Havs- och vattenmyndigheten, (Hav).

Inför hösten avsattes två miljoner kronor, pengar som tog slut efter två månader och som räckte till 265 återvunna båtar, vilket är mer än dubbelt så många som totalt förra året.

Nu kommer mer pengar.

”Vi beräknar att 1,2 miljoner kronor kan räcka till att ytterligare cirka 150 fritidsbåtar kan skrotas i år, redan står 250 fritidsbåtsägare i kö för att få ta del av Havs bidrag som är en del i regeringens satsning på rent hav”, säger Lisa Bredahl Nerdal på myndigheten i ett pressmeddelande.

Det finns 25 inlämningsställen för skrotning av fritidsbåtar i Sverige.

Sverige är ett av världens fritidsbåttätaste länder, bara i Stockholmsregionen finns uppskattningsvis 40 000 båtar enligt Stockholms stad.

Bidrag till skrotning

Visa

Satsningen gäller båtar som ägs av privatpersoner. Båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo. Ägaren betalar transport till återvinningscentral samt eventuell sanering.

Erbjudandet gäller så länge pengarna räcker, dock längst till 31 december. Den som vill skrota sin båt anmäler det på nätverket Båtreturs hemsida.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer