Här köar krigsflyktingarna för att söka asyl: ”Ukraina är ödelagt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen beslutade Migrationsverket att tillfälligt stoppa utvisningar och avslagsbeslut gällande svensk asyl för ukrainska medborgare. Iryna Oleksiichuk och döttrarna Sofia och Emilia, som igår anlände till Sverige med hjälp av systern Anna Sennmalm, var på plats vid Migrationsverkets kontor i Sundbyberg för att söka asyl i Sverige.

Även Aksana Kastama sökte asyl vid Sundbybergskontoret. Hon hann ta ett av de sista flygen ut ur Ukraina tillsammans med sin son när bomberna började falla i torsdags. Biljetterna hade hon köpt dagen innan, då hon kände på sig att det skulle bli krig.

– Ukraina är ödelagt, därför planerar vi att stanna i Sverige.

Hör mer i klippet ovan.

Detta gäller för ukrainska medborgare:

Efter Rysslands invasion och den eskalerade militära konflikten i Ukraina har Migrationsverket beslutat om verkställighetsstopp till landet. Det innebär att inga avvisningar och utvisningar till Ukraina för närvarande kommer att genomföras.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet