Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att gamla övningsminor kan vara en fara för fritidsbåtar och mindre fartyg vet försvaret inte var de placerades. Hör Melina Westerberg på 4:e sjöstridsflottiljen förklara. Foto: Försvarsmakten/SVT

Oklart antal övningsminor i skärgården – marinen sparade inte anteckningar

Uppdaterad
Publicerad

Fram till mitten av 90-talet tränade marinen på att lägga ut övningsminor i Stockholms skärgård. Övningsminorna är fyllda med sprängmedel och har en vikt på flera hundra kilo. Men idag vet inte Försvarsmakten var de ligger eftersom dokumentationen inte har sparats.

– Skulle de orsaka skada så ligger ansvaret hos försvaret, säger Johan Schelin, professor i sjörätt vid Stockholms Universitet.

Under första och andra världskriget placerades 170 000 skarpa minor ut i Östersjön och på Västkusten. Enligt lag måste deras placering dokumenteras och i fredstid har tusentals av dessa minor röjts bort. Idag beräknas 50 000 sjöminor ligga kvar på botten.

Samtidigt har försvaret fram till 90-talet tränat på att lägga ut övningsminor som innehåller sprängmedel. Men även om de inte är skarpladdade kan de utgöra en risk – om en fritidsbåt eller ett mindre fartyg kör in i dem.

Oklart antal minor på svenskt vatten

Men trots faran har marinen ingen koll på hur många övningsminor som lagts ut. Det finns heller inga uppgifter om hur många som blev kvar i vattnet, eftersom anteckningarna under övningarna inte sparades.

– Tanken var att minorna skulle plockas upp igen, säger Roger Edfors, specialistofficer på 42:a minröjningsdivisionen. 

Många minor i Mysingens övningsområde

Från 2002 fram till idag har nio övningsminor upptäcks av allmänheten mellan norra Stockholms skärgård och Bråviken i Östergötland, fyra av dem har hittats i Mysingen under de senaste sex åren.

– Mysingen är en plats där vi ofta övar och där har varit fler upphittade minor än övriga kusten, säger Melina Westerberg, kommunikationschef fjärde sjöstridsflottiljen.

Enligt Försvarsmakten läggs inga stora resurser på att plocka upp gamla övningsminor utan huvudsyftet är att försvara Sverige här och nu.

Här hittades de 29 minorna

Statistiken avser fynd av minor från 1997 fram till idag.

Fynd av övningsminor

  • 3 st Mysingen (2017, 2018, 2022)
  • 1 st Hårsfjärden (2016)
  • 1 st Inloppet till Södertälje (2012)
  • 1 st Öster om Biskopsön (2017)
  • 2 st Sandhamn, Revengegrundet (2002, 2005)
  • 1 st Orren (2015/16)

Fynd av skarpa minor

  • Totalt 20 st i Stockholms ytterskärgård och i Fårösundsbassängen på Gotland

Samtliga skarpa minor hittades av dykare. Fem av minorna var svenska och 15 utländska.

Äldre övningsminor innehåller sprängmedel men saknar tändladdning medan moderna övningsminor bara är en klump utan sprängmedel.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.