Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tony Jakobsson lever i Stockholms skärgård, och har vid flera tillfällen sett gamla sjöminor som flutit upp – hör honom berätta i videon. Foto: Tony Jakobsson/Ann Sehlin/SVT

Båtbärgaren Tony om övningsminorna: ”Skitskraj om det small till i båten”

Uppdaterad
Publicerad

Tony Jakobsson kör arbetsbåten Goliat över fjärden Mysingen vid alla tider på dygnet året om. Vid ett par tillfällen har han varit nära minor som flutit upp. 

– Någon måste ta ansvar. De finns alltid i mina tankar, jag kör ofta i mörker och de syns inte på radarn, säger han.

Sedan 2016 har fyra övningsminor upptäckts av allmänheten i Mysingen och den närbelägna Hårsfjärden i Stockholms skärgård. Här har Berga örlogsbas och Muskö örlogsbas sina övningsområden. En övningsmina väger flera hundra kilo och skulle kunna skada ett mindre fartyg vid kollision.

En mina kan sänka en fritidsbåt på tio minuter

Fram till 90-talet tränade marinen på att lägga ut övningsminor i Stockholms skärgård. Men var de ligger är oklart eftersom dokumentationen inte sparades.

SVT Nyheter Stockholm har varit i kontakt med flera yrkesverksamma i skärgården och alla vittnar om en oro. Jonny Crusell är en av dem, han upptäckte en mina i december 2018. Till vardags är han befälhavare på Blidösundsbolaget och kör passagerare mellan Årsta brygga och Utö.

– Det är obehagligt och skrämmande. Kör vi på en övningsmina skulle propellrarna gå sönder – men en fritidsbåt skulle sjunka på tio minuter, säger han.

Här hittades minorna

Statistiken avser fynd av minor från 1997 fram till idag.

Fynd av övningsminor

  • 3 st Mysingen (2017, 2018, 2022)
  • 1 st Hårsfjärden (2016)
  • 1 st Inloppet till Södertälje (2012)
  • 1 st Öster om Biskopsön (2017)
  • 2 st Sandhamn, Revengegrundet (2002, 2005)
  • 1 st Orren (2015/16)

Fynd av skarpa minor

  • Totalt 20 st i Stockholms ytterskärgård och i Fårösundsbassängen på Gotland

Samtliga skarpa minor hittades av dykare. Fem av minorna var svenska och 15 utländska.

Äldre övningsminor innehåller sprängmedel men saknar tändladdning medan moderna övningsminor bara är en klump utan sprängmedel.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.