Minskad byråkrati ska ge utrymme för satsningar

Uppdaterad
Publicerad

Fler vårdplatser, platsgaranti för cancersjuka barn som behöver vård, och onödig byråkrati som ska bort för att få ner kostnadsökningarna. Det var några av punkterna när alliansen i landstinget idag presenterade budgeten för 2015.

Vårdvalet ska också utvecklas och introduceras inom fler områden, kollektivtrafiken ska vara helt fossilfri år 2020, Skärgårdsstiftelsen får ett femårigt avtal med höjd driftsbudget, och en ny upphandling av skärgårdstrafiken ska ske under 2015. Det var några andra saker som alliansen lyfte fram.

Det här ska vara möjligt bland annat eftersom prognosen visar att skatteintäkterna ökar med nästan tre miljarder per år de närmaste tre åren, enligt finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

För höga kostnadsökningar

Samtidigt varnade landstingets förvaltningsdirektör för bara några dagar sedan för att kostnadsökningarna för 2014 beräknas landa på på 6,3 procent, vilket är betydligt högre än budget. Enligt Torbjörn Rosdahl har landstinget råd med en kostnadsökningtakt på 3,5 procent.

– Vi måste ha en snabb diskussion med våra akutsjukhus. Det är främst där vi har våra underskott. Jag är övertygad om att vi kommer ha en bra dialog om hur vi ska hejda den kostnadsutveckling vi har för närvarande, säger Torbjörn Rosdahl.

ABC: Finns det konkreta exempel där man kan få ner kostnaderna?

– Vi har personalkostnader som dragit iväg med 8 procent, vi har inhyrd personal som kostar mer än vi budgeterat för, men sedan har vi, som jag upplever det, en kostnadsökning för läkemedel och så vidare som jag bedömer inte borde finnas där eftersom vårt patientantal inte har ökat i den takten. Nu ska våra sjukhus klara av en uppräkning av kostnaderna på 3,5 procent, säger Torbjörn Rosdahl.

”Oerhört allvarligt”

Det som den borgerliga alliansen kallar satsningar ger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) inte mycket för. Och inte vad alliansen gör för att få ner kostnadsökningarna heller.

– Det är oerhört allvarligt. Kostnaderna i landstinget skenar och samtidigt sjunker sjukvårdsproduktionen och vi står med 350 stängda vårdplatser på våra sjukhus. Det är helt orimligt och helt ohållbart för framtiden, säger Dag Larsson.

– Jag skulle bli glad om man lyckades få ner kostandsökningstakten från 6,3 till 3,5 procent, men jag kan konstatera att dit har den borgerliga alliansen inte nått de senaste åtta åren, med något undantag, säger Dag Larsson.

För mycket tid till administration

Samtidigt som kostnaderna ökar på bemanningssidan ska sjukhusen öppna fler vårdplatser och bemanna de som redan idag inte är bemannade. En av utmaningarna blir att samtidigt hålla nere kostnadsökningarna då.

– Jag tror att vi kan använda personalen, ocn den resurs vi har i våra medarbetare, på ett bättre sätt än vi gör idag. Många klagar på att för mycket tid går åt till onödig administration och hackande it-system. Så nu ska vi sätta igång ett arbete med att se över vårdens it-system och hur vi kan minska administrationen för att frigöra tid med patienten, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (FP).

– Vi har inte haft fler sjuksköterskor och läkare anställda tidigare än vad vi har idag. Samtidigt har vi flera hundra vårdplatser stängda. Min bedömning är att vår väl utbildade legitimerade personal ska vara mer tid hos patienten och få hjälp av andra yrkesgrupper med det arbete som man inte behöver vara legitimerad sjuksköterska eller läkare för att utföra. Jag tror att vi måste återinföra undersköterskor och läkarsekreterare på våra vårdavdelningar, säger Torbjörn Rosdahl.

Onödig byråkrati ska bort

Enligt Torbjörn Rosdahl finns det även en onödig byråkrati som ska bort.

– Vi har väldigt många som jobbar inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen och landstingsstyrelsens förvaltning, och jag upplever att vi kanske ibland jobbar dubbelt. De närmsta tre åren ska vi på ett naturligt sätt spara 400 miljoner kronor på det, säger Torbjörn Rosdahl.

– Det finns absolut mycket byråkrati att ta bort, men det kommer inte att räcka, vi står inför mycket, mycket större utmaningar i landstinget, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson.

”Rena rama julafton”

Dag Larsson fortsätter:

– Det finns en kontrast här som är helt häpnadsväckande. När landstingsdirektören tog fram siffror för ekonomin kom han med förslag på ganska stora besparingar på sjukvården och kollektivtrafiken. Nu kommer alliansen med ytterligare löften. Nu verkar det vara rena rama julafton hos allianspartierna där man lovar en massa nya saker utan att förklara hur man ska få ner kostnadsökningarna så de ligger i paritet med skatteintäkterna. Jag har sett åtta år av löften men jag har samtidigt sett att man blivit allt sämre på att hålla de där löftena. Nu är jag rädd att det blir ännu mer så framöver, säger Dag Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet