Polisen misstänker att det ligger missnöje med kommunens beslut bakom bränderna mot förvaltningens kontor i Spånga och Tensta. Foto: Brottsplats Stockholm

Polisen misstänker: ”Beslut från förvaltningen som inte har passat dem”

Uppdaterad
Publicerad
Enligt polisen har man nu hittat en motivbild till de misstänkta mordbränderna mot kommunkontoren i Spånga och Tensta natten till tisdagen. Och det är missnöje med kommunens verksamhet som misstänks vara motiv till bränderna.

Polisen uppger att det finns en film från händelsen.

– Vi har två män på en film, säger förundersökningsledare Tomas Sandin.

Motivbilden börjar klarna även om ingen ännu är gripen.

– Vi misstänker att missnöje med verksamheten ligger bakom de anlagda bränderna mot Spånga-Tenstas medborgarkontor och stadsdelsförvaltning, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef.  Han fortsätter:

– Och det här gör de för att de har fått beslut från förvaltningen som inte har passat dem. Men vi kan inte gå in på om det är kopplat till något enskilt fall. Det man kan se på filmen är två personer som vi nu letar efter och som vi försöker identifiera.

Men enligt skyddsombudet för de anställda på kommunkontoren, har inga direkta hot riktats mot de anställda.

– Det har varit incidenter i närheten av medborgarkontoret. Bland annat ett rån i närliggande byggnad och en medborgare som blev knivskuren. Det har funnits en oro på grund av det här, men inga direkta hot vad jag känner till, säger Charles Smalldridge Virgo, skyddsombud på fackföreningen Vision.

Brinnande bildäck utanför entrén

Natten till tisdagen placerades ett brinnande däck i anslutning till entrén på medborgarkontoret i Tensta. Branden kunde släckas innan den hann sprida sig vidare in i lokalerna. Bara 20 minuter senare krossades rutan till Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i Lunda där någon placerade ett däck inne i lokalen och tände på.

Polisen utreder nu händelserna som försök till grov mordbrand.

– Detta är inget organiserat i bemärkelsen att en grupp hotar valet eller demokratin. Händelserna kan liknas vid en stenkastning eller vid den händelse då unga kriminella körde in en bil i polishusbygget för ett par veckor sedan, säger Christoffer Bohman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer