En mina från 1931 har hittats vid ön Långgarn i Stockholms södra skärgård. Foto: Försvarsmakten

Mina från 30-talet hittad i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

En mina har hittats på en ö i Stockholms skärgård. Än vet man inte om den är skarp eller inte.

Minan har spolats upp på ön Långgarn i Hårsfjärden i Stockholms skärgård. Försvaret och polisen kallades till platsen under söndagseftermiddagen för att undersöka föremålet.

– Vi fick tips från allmänheten och på bilderna vi tog del av såg det ut som en militär mina, säger Eva Nilsson, polisens informatör.

Försvaret skickade en båt med militärer till platsen, som kunde konstatera att föremålet faktiskt är en mina. En svensk från 30-talet, av modellen F31.

– Men vi har ännu inte kunnat avgöra om den är skarp eller inte. Övningsminorna har en speciell färgmärkning, men den här minan är täckt med växtlighet, så vi ser inte, säger Mattias Robertson, informatör på Försvarsmakten.

Vad händer nu?

– Vi har bundit fast minan, så att den inte ska flyta iväg. I morgon ska den sprängas. Det är inte helt ovanligt att vi gör sådana här insatser och att minor flyter i land på det här sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mina i skärgården

Mer i ämnet