Magnetkameraundersökning innan vävnadsprov ska motverka överdiagnostik och överbehandling vid misstänkt prostatacancer. Foto: TT/SVT

Ny metod för att undersöka misstänkt prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm vill förbättra undersökningen av misstänkt prostatacancer. Den nya metoden innebär att man gör en magnetkameraundersökning innan man bestämmer om man ska ta ett vävnadsprov. Det här ska motverka överdiagnostik och överbehandling.

Vävnadsprover som tas från kroppen kallas biopsi. I proverna kontrollerar man om det finns någon sjuklig förändring i organet. Att ta ett vävnadsprov från prostata kan vara mycket obehagligt och medföra biverkningar.

Den nya metoden som införs ska öka träffsäkerheten vid biopsi och minska biverkningarna. Patienten genomgår en magnetkameraundersökning innan det tas några prover. Röntgen kan då visa om det är sannolikt att det finns någon prostatacancer – om så inte är fallet behöver inga vävnadsprover tas.

Minskar risken för överdiagnostik

Men om röntgen visar på misstänkt cancer kan man bättre veta exakt var i prostatan man ska ta vävnadsprover. På det här sättet hoppas man öka upptäckten av de faktiska fallen med prostatacancer, samtidigt som man tar färre vävnadsprover och minskar risken för överdiagnostik.

Beslut om satsningen, som är den första i sitt slag i landet, tas i nästa vecka på avtalsutskottet i region Stockholm och kommer kosta nästan fyra miljoner kronor under andra halvåret 2019.

– Det känns mycket positivt att införa den här ersättningen för att kunna förbättra för den här patientgruppen, säger vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

Urologspecialist Magnus Annerstedt och regionrådet Tobias Nässén (M) på en urologmottagning i Stockholm vid en ultraljudsutrustning. Den nya metoden innebär att man har en magnetkamerabild som grund för vidare undersökning av misstänkt prostatacancer. Foto: Ellen Nilsson

Prostatacancerförbundet

Och på Prostatacancerförbundet är man positiv till satsningen.

– Vi är helt för detta. Det är bra på åtskilliga sätt. Man kan då sortera bort det som inte kan betraktas som cancer, man kan slippa biopsi i allt för stor skala – vilket har flera nackdelar – och det blir också högre kvalitet på de vävnadsprover som faktskt tas, säger Calle Waller på Prostatacancerförbundet.

Prostatacancer

Prostatacancer är en tumörsjukdom som uppstår i prostatan. Sjukdomen drabbar cirka 10 000 män per år och är Sveriges vanligaste cancerform. Prostatacancer är ytterst ovanligt hos män under 50 år och genomsnittsåldern vid diagnos är 70 år.

Normalt sett utvecklas prostatacancer långsamt. De flesta som drabbas idag och behandlas i tid lever länge och dör inte heller av sin cancer.

Orsakerna till prostatacancer är inte klarlagda men minst fem procent av prostatacancerfallen är ärftliga.

Enligt målbilden för ett så kallat standardiserat vårdförlopp ska det ta som mest 60 dagar från remiss till operation. Men inget landsting klarar detta.

Medianvärdet i hela landet är 130 dagar idag från remiss till behandling. Just i Stockholm får man vänta så länge som 142 dagar enligt dagens statistik.

Källa: Prostataförbundet och  Nationella prostatacancerregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.