Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd och Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Foto: SVT

M: Ombilda hyresrätter till bostadsrätter i Järva

Uppdaterad
Publicerad

De tidigare ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm lyfts ofta fram som en bidragande orsak till segregationen. Men nu vill Moderaterna i Stockholms stad se nya ombildningar i Järvaområdet – för att motverka segregation.

Förslaget presenterades på lördagen, då temat på Järvaveckan var bostad och stadsmiljö.

– Vi vill ha blandad bebyggelse. I många områden i Järva är det bara hyresrätter. Fler ska kunna göra bostadskarriär, utan att behöva flytta. Det här skulle vara jätteviktigt för integrationen och det kan på sikt ändra kulturen i förorten, säger Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

– Akalla är ett exempel i dag, där har du blandade boenden till skillnad från grannen Husby där det nästan bara finns hyresrätter, fortsätter Benjamin Dousa.

För att ombildningar av allmännyttans hyresrätter ska bli möjliga igen, krävs att politikerna röstar igenom en hävning av totalstoppet mot ombildningar som den nuvarande majoriteten införde 2014.

Vill se en lagändring

Alliansens tidigare regler för ombildning krävde att minst 66 procent av hyresgästerna i en fastighet ville köpa bostäderna, vilket kan visa sig svårt i fastigheter där många hushåll har låga inkomster. Joakim Larsson och Benjamin Dousa vill därför se en lagändring så att även enskilda hyresrätter i en fastighet ska kunna ombildas till ägarlägenheter.

– I Järvaområdet träffar jag ofta människor som vill äga sin lägenhet. Man borde göra som i utlandet och låta enskilda hyresgäster köpa sin lägenhet som enstaka ägarlägenheter, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

”Människor har varken råd eller vill se ombildningar”

Inte oväntat sågar bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) Moderaternas förslag.

– Den värsta konsekvensen av de förra ombildningarna var att de billiga hyresrätterna försvann från marknaden. Vill man att alla ska ha rätt till en bostad ska man i stället bygga det folk efterfrågar: hyresrätter. Vi har cirka 80 000 i bostadskön som aktivt söker lägenhet just nu.

Enligt Ann-Margarethe Livh är intresset för ombildningar lågt i Järvaområdet.

– Under den förra mandatperioden, när Moderaterna styrde, satsade man mer än 20 miljoner på konsulter för att övertala folk att ombilda i Järva. Man lyckades få till en ombildning i Tensta. Det visar att människor varken har råd eller vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet