Hennes förlossningsrädsla fick henne att ansöka om planerat kejsarsnitt men fick nej. I videon berättar hon om sina känslor. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Ena nekas kejsarsnitt på Danderyds sjukhus: ”Det är extrem rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Läkare på Danderyds sjukhus larmar om att coronaläget leder till fler avslag på ansökningar om icke medicinskt motiverade kejsarsnitt – och att blivande mödrar med förlossningsrädsla därmed tvingas till vaginal förlossning i större utsträckning.

Ena Begovic och hennes fästman Adis Dedic väntar sitt första barn. Redan när paret började planera kring sitt kommande föräldraskap så visste de båda att ett kejsarsnitt skulle bli den bästa lösningen för både Ena och deras kommande barn. Sent i graviditeten har de dock fått besked att kejsarsnitt inte går att bevilja eftersom sjukvården måste prioritera corona-patienter.

Paret har förståelse för sjukvårdens pressade situation men oron och rädslan finns ändå kvar.

– Det är så extrem och stor rädsla att det inte går att förklara med ord, säger gravida Ena Begovic.

Danderyd genomför färre kejsarsnitt

I Stockholmsregionen säger riktlinjen att vid resursbrist ska planerade kejsarsnitt för förlossningsrädsla prioriteras efter patienter med planerat kejsarsnitt av medicinska skäl. Danderyds sjukhusledning skriver idag att de “har hittills klarat av att bibehålla kapaciteten för planerade kejsarsnitt”.

Men på förlossningsgolvet har personal SVT pratat med en annan uppfattning. Redan för två veckor sedan började kvinnor få nej till kejsarsnitt för att det inte finns något utrymme.

– Anestesin som i normalt fall hjälper oss med planerade kejsarsnitt, har behövt ställa om sin verksamhet till intensivvård. Och därför måste vi prioritera lite bland kvinnor som kanske inte har en medicinsk anledning att göra kejsarsnitt, säger Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare vid Danderyds sjukhus.

Danderyds sjukhus genomför vanligtvis flest antal kejsarsnitt i regionen, enligt Sophia Brismar Wendel förlossningsöverläkare på sjukhuset.

Sjukhuset: Vi bibehåller kapaciteten

Under måndagen gick Danderyds sjukhus ut och dementerade uppgifterna som framkom i intervjun med SVT Stockholm.

– Vi har hittills klarat av att bibehålla kapaciteten för planerade kejsarsnitt men det gynekologiska operationsutrymmet har minskat betydligt, säger Maria Sjöstrand som är sektionschef för obstetriken på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.

När SVT når Sophia Brismar Wendel på måndagen står fast vid vad hon sagt.

Humanitära skäl kan vara förlossningsrädsla

Med humanitära skäl menar man om kvinnan t ex har förlossningsrädsla eller fobi som gör att hon upplever stora svårigheter med att föda vaginalt och själv önskar att få ett planerat kejsarsnitt i stället.

Den andra indikationen är ”kejsarsnitt av medicinska skäl” och innebär att det finns somatiska risker för barnet eller mamman att föda vaginalt.

Källa: Danderyds sjukhus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.