Modulhus i Fagersjö. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Modulhus för flyktingar kan bromsas

Uppdaterad
Publicerad

En dom i Mark- och Miljööverdomtolen leder till att Stockholms stad nu bromsar byggandet av flyktingbostäder tills de vet om de tillfälliga byggloven som används är olagliga eller inte.

Stockholms stad planerar att bygga 1.300 modullägenheter för flyktingar i flera olika stadsdelar, exempelvis i Bromma, Örby och Sätra. Något som har väckt protester bland de boende i de berörda områdena. Bostäderna skulle uppföras med tillfälliga bygglov, vilket innebär att de får stå uppställda i max fem år. Men för att få ekonomi i projektet, måste modulerna användas längre tid. Annars blir de för dyra att producera.

– Antingen kan modulerna flyttas till annan plats eller så kan man pröva om det tillfälliga bygglovet kan förlängas i ytterligare fem år, säger Lena Karlsson, som samordnar satsningarna på modulkvarter i Stockholms stad.

Hovrättsdom kan bromsa byggplanerna

Men nu har Mark- och Miljööverdomstolen slagit fast att Göteborg brutit mot lagen när de använt sig av tillfälliga bygglov för att bygga modulbostäder. Enligt hovrätten var modulerna ”en komplicerad byggnad på mark som kräver en omfattande och dyr grundläggning” och hovrätten menade att ”det är helt enkelt inte rimligt att riva en sådan byggnad efter några få år”.

Nu måste Stockholms stad avvakta om Högsta Domstolen väljer att pröva hovrättsdomen och i så fall vad den får för konsekvenser för Stockholm.

– Domen är komplicerad och våra jurister behöver tid för att kolla vad den konkret innebär för oss, säger Lena Karlsson.

Kommer projekten med modulhus att försenas?

– Det finns alltid en sådan risk. Nästa vecka ska vi sätta oss ner och börja titta på de överklaganden som kommit in och då kommer vi naturligtvis också att gå igenom den här domen, säger Lena Karlsson.

Stockholm avvaktar vidare prövning

Enligt hovrätten är de modulhus som byggts med tillfälligt bygglov i Göteborg olagliga och kommer troligen att behöva rivas. Men det är änu oklart om även modulhusen som byggts i Stockholms kommer att gå samma öde till mötes.

– Vi kommer att undersöka om domen har samma bäring på Stockholm som i Göteborg. Framför allt på de moduler som ska produceras i Bromma, där byggprocessen är mer komplicerad än på andra platser, säger Lena Karlsson.

I väntan på besked från Högsta domstolen kommer Stockholms stad att koncentrera sig på att gå igenom de överklaganden som kommit in, framför allt från boende i Bromma.

Kan modulprojekten komma att stoppas helt?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är i så fall ett beslut för den politiska ledningen i staden, säger Lena Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer