Foto: TT

MP förhandlar med Alliansen om styret i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet öppnar för ett blocköverskridande styre i Stockholms stad.

– Vi kommer nu att inleda samtal med Alliansen om att styra Stockholms stad, säger Daniel Helldén (MP).

Ända sedan valet har det varit oklart hur Stockholms stad kommer att styras. Ett alternativ har varit ett mittenblock med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Men det avvisades tidigt av Liberalerna och Centerpartiet, och till DN säger Miljöpartiet att även Socialdemokraterna stängde dörren till ett sådant samarbete förra veckan.

Enda alternativet enligt MP

Därför inleder Miljöpartiet nu förhandlingar med Alliansen.

– Det här är de enda möjligheten vi ser. Då det här mittenalternativet med S, MP, C och L är stängt finns det bara två alternativ, det ena är att vi har ett rödgrönrosa minoritetsstyre som kommer få svårt att få igenom en budget. Det andra är ett grönblått styre i majoritet, säger Daniel Helldén (MP).

Karin Wanngård gick dagen efter valet ut och berättade i media om att Miljöpartiet samtalade med Alliansen. Hur har det påverkat samarbetet?

– Egentligen ingenting. Efter valet hade vi inga samtal med Alliansen. Vi samlade oss och förde samtal med S, L och C men det ledde ingenstans.

MP kräver borgarrådsposter

Under mandatperioden har Miljöpartiet innehaft posterna som trafikborgarråd, miljöborgarråd och socialborgarråd. När partiet nu ska sätta sig vid förhandlingsbordet vill man till media inte gå ut med vad man prioriterar i dessa förhandlingar.

– Vilka frågor vi ska trycka på i diskussionen kan jag inte gå in på, säger Daniel Helldén.

Kommer ni kräva brogarrådsposter?

– Oavsett vilket styre det blir i staden så är det fråga om att vi ska ha borgarråd, ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.