Foto: Privat

MP-politiker pekas ut som islamist av moderat

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Temsamani som är aktiv inom miljöpartiet i Solna anklagas av riksdagsledamoten Hanif Bali (M), för att vara islamist. Detta efter att det framkommit att MP-politikern varit involverad i ett parti med kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

– Min släkt har blivit avrättade av islamister. Jag trodde att meningen med att komma till Sverige var att söka skydd mot sådana åsiktsströmmingar. Inte att de ska tolereras och välkomnas in i etablerade partier, säger moderaten Hanif Bali, riksdagsledamot från Solna, som sitter i kommunfullmäktige.

Miljöpartisten Mohamed Temsamani försvarade den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) i Agenda för några veckor sedan. Nu har det framkommit att Temsamani gjort praktik för Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten 2012. Ett parti med starka band till den religiösa och politiska organisationen Muslimska Brödraskapet.

”Islamistiskt parti”

– Frihets- och rättvisepartiet är ett islamistiskt parti som är anslutet till Muslimska Brödraskapet. De är muslimska extremister. De har förnekat förintelsen, försökt sänka giftermålsåldern från 18 till 13 år i Egypten, uttalat stöd för kvinnlig omskärelse och gett uttryck för andra obehagliga åsikter, säger Hanif Bali.

Hur ser du på att Mohamed Temsemani gjort praktik för det här partiet?

– Som jag har förstått det sökte han själv upp partiet och var delaktig i deras politiska arbete. Vi kan ju tänka oss vad som hade skett om jag eller någon annan politisk företrädare, praktiserat hos Svenskarnas parti eller något annan extrem organisation. Rimligtvis borde inte det här vara acceptabelt heller.

LÄS ÄVEN: MP lokalt: ”Vi accepterar aldrig en häxjakt på muslimer”

Praktikplatsen har även fått religionsforskaren och Egyptenkännaren Sameh Egypson vid Lunds Universitet, att reagera.

– Det är ett islamistiskt parti. När de hade makten och skrev författningen ville de ha en teokratisk stat, där högsta imamrådet skulle bestämma hur man tolkar sharia, säger han.

Gjort Rabaa-tecknet

Mohamed Temsamani är ersättare i kultur- och fritidsnämnden för Miljöpartiet i Solna. Han är även ordförande för Förenande islamiska föreningar i Sverige (Fifs) och vice ordförande för Stockholmsmoskén.

Temsamani förekommer också på bilder där han gör det så kallade Rabaa-tecknet, fyra fingrar i luften. Tecknet ses av många experter som ett stöd för det Muslimska Brödraskapet. Enligt Sameh Egypson så kommer symbolen från massakern på Rabaa-torget i Egypten, där hundratals personer varav många Mohamed Mursi-anhängare, sköts ihjäl av militären.

– Symbolen växte fram från den här händelsen och blev populär internationellt efter att Turkiets president Erdogan Rabaa-tecknet vid ett tal till sina anhängare. Efter det blev det en symbol för att stödja Mursi och Muslimska Brödraskapet, säger han.

Uttryckt stöd för Erdogan

På twitter har Mohamed Temsamani uttryckt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och han skriver även positivt om islamism. I en av tweetsen skriver han: ”Vet ni vem som kan ena högern & vänstern? Svar: Islamisten #Turkiet”

SVT Nyheter Stockholm har sökt Temsamani i två veckor, utan resultat. Varken Miljöpartiet i Solna eller Stockholm vill kommentera SVT:s uppgifter.

Miljöpartiets gruppledare i Solna, Bernhard Huber vill inte ställa upp i en intervju men skriver i ett mejl:

”Jag har pratat med Mohamed om hans roll i muslimska föreningar tidigare och ska prata mer med honom utifrån det värdegrundsarbete som nu sker i partiet.”

”Viktigt att det kommer fram”

Hanif Bali har fått samma svar av Bernhard Huber i sociala medier. Han ställer sig undrande till varför Miljöpartiet inte agerat tidigare om de kände till Mohamed Temsamanis engagemang i Frihets- och Rättvisepartiet.

Varför lägger du dig i vilka som Miljöpartiet har med i sitt parti?

Det här min stad också och jag vill inte se att politiska partier infiltreras av personer med obehagliga åsikter. Det är viktigt att det här kommer fram, säger Hanif Bali.

”Lockar många väljare”

En källa inom Miljöpartiet i Stockholms län, som vill vara anonym, säger till SVT Nyheter Stockholm att Miljöpartiet har känt till Temsamanis bakgrund under en längre tid men att man inte velat ta tag i saken. Det ska enligt källan bero på att Temsamani fått med sig många väljare till partiet genom sitt föreningsengagemang.

– Efter att media kontaktat Miljöpartiet har man i Solna försökt att få Temsamani att ta avstånd från det han har gjort. Något som han ska ha vägrat att göra men partiet låter honom ändå vara kvar. Man ligger lågt och hoppas att det inte blir något mediedrev, säger hen.

Miljöpartiets kommunikationsavdelning vill inte kommentera SVT Stockholms uppgifter om huruvida man känt till situationen i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet