I tält uppslagna i snön i Högdalen utanför Stockholm bor flera EU-migranter. Foto: SVT

Migranterna tältar i snön

Uppdaterad
Publicerad

ABC hittade ett nytt läger där man slagit upp tält – mitt i snön i Huddinge-skogen. Nu ska Miljöpartiet driva frågan om tak över huvudet-garanti för EU-migranter. I Stockholm lägger man nu förslag om dubbelt så många platser till EU-härbärget Vinternatt.

ABC var med när politiker från Miljöpartiet åkte ut och tittade på det som liknar en kåkstad i Högdalen, där de migranter som inte får plats på EU-härbärget Vinternatt byggt läger.

– Det här går ju att göra någonting åt. Det är inte okej, vi lägger därför ett förslag till kommunstyrelsen om dubbelt så många platser på Vinternatt. Det gör vi den här veckan i kommunstyrelsen.

Ska driva ”tak över huvudet” i hela landet

I går, tisdag, var det Centerpartiet som gick ut och sa att man ville ha en tak över huvudet-garanti för EU-migranterna i Stockholm. I dag säger Miljöpartiet att man också ska driva frågan om en sån garanti i hela landet.

– Varför ska svenska staten stå och se på när människor riskerar dö?

De gröna vill också ge tio miljoner till organisationen Crossroads som försöker hjälpa migranterna till arbete och sådant basalt som mat för dagen.

De som brukar träffa dem ofta säger att EU-migranterna blir fler och fler. I Högdalen lever man i husvagnar och i skjul som man byggt upp, men det finns de som har det ännu värre.

Tältar i snön i skogen

Ett tips har lett oss rakt in i skogen i Huddinge. Vi går en bit, och precis när vi är på väg att ge upp ser vi dem. Tälten som står resta mellan träden, mitt i snön. Inga människor finns på plats, men vi ser på tillhörigheterna utanför tälten att de kommer tillbaka hit till kvällarna.

Boende i området i Masmo har reagerat och försökt påkalla socialförvaltningens uppmärksamhet. Inte minst för att man i höstas såg att det fanns barn i lägren, barn som sedan november inte synts till.

Luise Brune tror att föräldrarna skickat hem barnen tiill hemländerna över vintern. Luise Brune är en av de i området som reagerat kraftigt och tycker att kommunerna åtminstone borde se till att migranterna har baja-major och rent vatten.

– Det är så bedrövligt. De som kommer i kläm, det är romerna, och deras urusla levnadsförhållanden. Det måste hända något med det här, säger hon till ABC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet