Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk. Foto: Caisa Rasmussen / TT

MTR stämmer strejkande lokförare

Uppdaterad
Publicerad

Tågföretaget MTR stämmer de strejkande lokförarna i Arbetsdomstolen på 6 000 kronor per person.

Tågförarna för pendeltågen i Stockholm gick under måndagen ut i en vild strejk. Nu begär MTR att Arbetsdomstolen fattar ett interimistiskt (provisoriskt) beslut om att förklara strejken olovlig, vilket tidningen Arbetet var först med att rapportera om. Det handlar också om att ålägga lokförarna att ”omedelbart återuppta arbetet”.

Begär skadestånd

MTR anser att den summa som blivit ”standard” vid vilda strejker, 3 000 kronor per person, inte räcker och begär det dubbla. De hänvisar till de stora skador strejken orsakar och till att penningvärdet har förändrats sedan denna standard sattes.

– Vi är lugna och fortsätter strejken, säger lokföraren Nils Westberg Ahlmark till TT och säger att de snart fått in 1,5 miljon kronor till strejkkassan.

Till en början begärde MTR även 100 000 kronor i skadestånd från Seko men i den reviderade stämningsansökan är punkterna som rör Seko struken.

Facket har tagit avstånd från strejken, men enligt MTR har företrädare för lokförarnas fackklubb vid MTR sagt att det inte är deras ansvar att få lokförarna tillbaka till jobbet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring tågvärdarna på en minut. Foto: Tomas Oneborg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.