Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippen som Alida och facket menar ligger till grund för uppsägningen. Foto: Ann Sehlin/SVT

MTR vill säga upp Alida – vloggade om jobbet som tågvärd

Uppdaterad
Publicerad

Inför tiotusentals följare på Tiktok har Alida Norman visat upp sitt jobb som tågvärd hos MTR. Nu blir hon plötsligt uppsagd av personliga skäl.

– De vill hindra hennes yttrandefrihet, säger Susann Högye på Seko pendelklubben.

Alida Norman har under det senaste året beskrivit sin vardag som tågvärd på sociala medier och engagerat sig i kampen för att behålla tågvärdarna på Stockholms pendeltåg. Följarna har till exempel kunnat se hur hon ropar ut från sin hytt. Men nu har hon blivit varslad om uppsägning av arbetsgivaren MTR.

Enligt facket säger MTR att de har fog för sitt beslut på grund av säkerhetsskäl. Bland annat har Alida Norman filmat och lagt ut när hon stoppade in en nyckel i nyckelhålet från förarhytten, vilket leder till att videoövervakningssystemet aktiverats.

Facket avfärdar kritiken

Men Susann Högye, ordförande på Seko pendelklubben, menar att det verkliga skälet är att MTR vill stoppa Alidas kritik på sociala medier, och att företaget även tidigare agerat antifackligt.

Erik Söderberg, presschef på MTR säger att företaget inte har några kommentarer om ”det enskilda personalärendet”. Man vill inte svara på vad uppsägningen beror på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.