Foto: SVT

Nackaelevernas uppmaning till ministern: ”Inför tobaksfri skoltid”

Uppdaterad
Publicerad

Inför tobaksfri skoltid – det var budskapet när 18 elever träffade socialminister Lena Hallengren (S) på Socialdepartementet under fredagen. De flesta tobaksdebuter sker nämligen under tonåren.

Varför gör inte politikerna mer för att skolan ska bli rökfri, den frågan ställdes av klass 9A2 från Myrsjöskolan i Nacka till socialministern idag.

A Non Smoking Generation, som arrangerade mötet mellan eleverna och ministern, oroas över allmänhetens låga kunskap om tobak. Bara fyra av tio elever anger att de har fått ingående information om tobak i skolan.

Lagen om rökfri skolgård omfattar bara cigaretter och reglerar bara skolgården. Vad som sker utanför skolans område styr inte skolan över.

– Alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och att få ta del av den kunskap som motiverar till ett tobaksfritt liv, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.