Med anledning av de olika tolkningarna av lagen har Länsstyrelsen nu inlett ett tillsynsärende Foto: Magnus Andersson/TT

Trots förbudet – klubbar inför rökrum utomhus

Uppdaterad
Publicerad

När den utökade tobakslagen nu trätt i kraft har det uppkommit oklarheter i hur den ska tolkas. Flera Stockholmskrogar har velat införa rökrum på sina uteserveringar för att komma undan rökförbudet. Miljöförvaltningen i Stockholms stad menar att detta är okej, förutsatt att man uppfyller vissa krav, medan länsstyrelsen gör en annan bedömning.

I samband med att den utökade tobakslagen börjar gälla har flera krögare kontaktat Stockholms stad för att se vilka möjliga lösningar som finns gällande rökning på uteserveringar.

– Vi har sagt till krögarna att de får skicka in material som beskriver hur de avser inrätta rökrum utomhus, säger Peter Brådenmark, enhetschef vid miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Kraven på rökrummen är att de ska vara på en avskild plats, att de endast utgör en liten del av uteserveringens yta, att man som gäst inte behöver passera utrymmet och att det inte får bedrivas någon servering eller förtäras mat och dryck där.

– Det är bland annat dessa saker vi sedan följer upp i vår tillsyn, säger Peter Brådenmark.

Tolkar lagen olika

Peter Brådenmark, miljöförvaltningen Stockholms stad.

Men både Länsstyrelsen i Stockholm och Folkhälsomyndigheten menar att lagen med dess förarbeten är ovanligt tydlig – ingen rökning får ske på en uteservering.

Stockholms stad menar dock att så länge man uppfyller kraven så bryter man inte mot lagen.

– Senare får vi ju konstatera om det här fungerar eller inte, kommer det in anmälningar så kan vi följa upp det i tillsynen, säger Peter Brådenmark.

Att krogar skapar rökrum för att kringgå lagen och oenigheterna kring hur den ska tolkas var Stockholmdirekt först med att berätta.

Länsstyrelsen har inlett tillsynsärende

Med anledning av de olika tolkningarna av lagen har länsstyrelsen nu inlett ett tillsynsärende och på måndagen hölls ett möte med miljöförvaltningen i Stockholms stad.

– Vi diskuterade våra olika ståndpunkter, de har sin uppfattning av lagen och vi har vår uppfattning, säger Peter Brådenmark.

De klubbar i Stockholm som miljöförvaltningen bedömer har möjlighet att avsätta rökrum utomhus på sina uteserveringar är Trädgården, Slakthuset och Mosebacke.

– Med de rökrum vi tittat på så kommer inte besökare på serveringarna att utsättas för passiv rökning.

Stockholms stad har till och med den 31 juli på sig att inkomma med synpunkter, därefter kommer länsstyrelsen att granska ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.