MärkDNA går att hitta på flera ställen och är en slags vätska som penslas på värdesaker. Foto: TT

Nackapolisens uppmaning efter rånen mot unga

Publicerad

I vintras inträffade ett antal rån mot barn och unga i Nacka-området. Nu går polisen ut med en uppmaning om att använda en slags DNA-märkning på exempelvis mobiltelefoner och vinterjackor.

I vintras fanns det en stor oro bland många föräldrar i Nackaområdet. Flera barn och unga blev rånade på jackor och mobiltelefoner.

För att försöka stoppa rånvågen så ökade polisen närvaron i området och för att skapa en känsla av trygghet satte man in ridande poliser.

DNA-märkning på dyra ägodelar

Nu är en ny vinter på väg, då vissa barn använder dyra vinterjackor, och i ett försök att förebygga personrån uppmanar Nackapolisen att man använder MärkDNA. Det är en slags vätska som penslas på värdesaker och som bara syns i UV-ljus. Varje märkning är unik, och kan därför spåras.

En märkt jacka eller mobiltelefon kan hjälpa polisen att knyta en misstänkt gärningsperson till ett brott. Märkningen kan dessutom leda till att man upptäcker häleribrott i samband med att personer har misstänkt stulna jackor eller mobiler på sig eftersom dyra ägodelar brukar säljas vidare till andra.

MärkDNA är ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte, men även vid brottsutredning.

Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.

MärkDNA förekommer idag i sprinklersystem på banker, värdedepåer, värdetransporter, butiker, lager, fordon eller på värdeföremål i hushåll. Det är en modern stöldskyddsmärkning som är flexibel och ger en spårbarhet som avskräcker kriminella.

MärkDNA:

  • kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.
  • är spårbart.
  • kopplar samman föremålet med dess ägare.
  • gör föremål oattraktiva på hälerimarknaden.
  • avskräcker tjuven från att gå in bostäder och stjäla värdeföremål.
  • är en billig och enkel åtgärd att skydda privata värdeföremål.

Källa: Polisens hemsida. Där hittar du även mer information MärkDNA och om hur du går tillväga för att använda det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer