Nicholas Jessens son blev rånad i måndags. Foto: Privat/ Jan-Erik Henriksson/TT

Nicholas 8-åriga son knivrånades: ”Man är ju förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera rån mot barn i Nacka-området under den senaste tiden har Nicholas och hans fru börjat skjutsa sin son till skolan och fotbollsträningen istället för att låta honom gå själv. Ändå blev 8-åringen rånad när han väntade på sin mamma, bara hundra meter från skolan.

– Det var runt 15.30 som min son skulle gå från skolan för att möta upp sin mamma som han pratade med i telefon. Han gick till busshållsplatsen där han skulle bli upphämtad och precis när han hade lagt på kommer fem killar fram, visar kniv och ber om mobiltelefonen, säger Nicholas Jessen. 

Incidenten inträffade i måndags i Järla i Nacka. Bara en stund efter att rånarna sprungit iväg kom pojkens mamma. Sonen grät och berättade vad som hade hänt.

– Rånarna ska ha varit maskerade. Den mest aggressiva personen hade kniv, han var den som pratade och den som gick fram. Han hade varit väldigt hetsig och sagt ”Ge mig mobilen, ge mig mobilen”, säger Nicholas Jessen.

Har pratat om hur man ska göra vid rån

Det här är bara en av flera incidenter där barn och unga blivit rånade i området. Nicholas berättar att både en klasskamrat till sonen och en kompis från fotbollslaget har råkat ut för samma sak.

– Vi har pratat om hur han ska göra om han hamnar i en sån situation. Att han ska vara lugn och ge ifrån sig det de vill ha. Men det är ju sjukt att man ens ska behöva ha såna diskussioner med sitt barn, säger Nicholas.

Förundersökningar i alla rån som varit pågår men ännu har polisen inte gripit någon misstänkt.

Marcus Warneby.

– Vi har gjort en framsteg men har en del kvar att jobba med. Vi har kommit längre i rånen som skedde innan jul än i det här senaste, säger Marcus Warneby, gruppchef på polisen i Nacka.

Utreds som separat ärende

Polisen tror att de rån som skedde innan jul har begåtts av samma gärningspersoner och man utgår ifrån att det är samma konstellation som genomfört brotten.

Men trots att måndagens incident påminner mycket om de tidigare rånen tror polisen inte att det rör sig om samma gärningspersoner.

– Vi utreder det här senaste rånet som ett separat ärende. Arbetshypotesen just nu är att det rör sig om olika gärningsmän, säger Marcus Warneby.

”Fegt att maskera sig och gå på barn”

Nu arbetar polisen med att samla in vittnesuppgifter och håller förhör för att kunna hitta personerna som rånade Nicholas son.

– Man är ju bestört, förbannad. Man förstår inte hur människor kan bete sig så här, det är väldigt fegt att maskera sig och gå på barn. Det är ett samhällsproblem som kräver engagemang från alla håll. Skola, socialtjänst, polis. Alla behöver ta sitt ansvar och alla instanser måste samverka, säger Nicholas Jessen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.