Foto: TT/Privat

Unik ansökan om nåd inskickad – gammalt rättsfall kan stödja terroroffrets Irynas sak

Uppdaterad
Publicerad

En unik nådeansökan har lämnats in till regeringen. Iryna Zamanova förlorade högerbenet i terrordådet på Drottninggatan 2017 – nu utvisas hon efter har nekats prövningstillstånd av Migrationsöverdomstolen. Ovärdigt, menar hennes företrädare.

– Oss veterligen finns det inget fall som detta, där det inte ligger något brottsligt bakom nådeansökan. Det är väldigt svårt att säga hur det kommer att gå, vi är ute på orörd mark, säger advokaten Henrik Hoffman som företräder Iryna Zamanova.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att Migrationsöverdomstolen har valt att inte pröva kvinnans fall, varför Iryna och hennes dotter ska utvisas. De fick inledningsvis tillfälligt uppehållstillstånd, för att Iryna skulle kunna närvara vid rättegången mot Rakhmat Akilov.

”Jag har inte levt på två år – bara överlevt”

Enligt ombudet blir konsekvenserna av en utvisning ”alltför negativa för att anses vara värdiga ett demokratiskt samhälle”.

I Ukraina arbetade Iryna som lärare, men hon ser små möjligheter att leva ett värdigt liv där framöver, med hennes hälsotillstånd och den pension som väntar.

– Jag är jätterädd att jag kommer bli sittande hemma utan möjlighet att försörja mig. Jag hoppas att jag kan få stanna i Sverige och slutföra min rehabilitering. Jag har inte levt på två år – bara överlevt, säger Iryna till SVT Nyheter.

”Svenska statens moraliska ansvar”

Enligt nådeansökan bär svenska staten ett särskilt moraliskt ansvar för Iryna.

”Terrorattentatet vid Drottninggatan var ett direkt resultat av svenska statens misslyckade ärendehantering kring gärningsmannen Rakhmat Akilov”, framför ombudet bland annat.

I ansökan lyfts även de förhoppningar som Iryna fick av statsminister Stefan Löfven, då han besökte henne på sjukhuset.”Det anstår inte en välutvecklad rättsstat som Sverige att i en så pass allvarlig och unik händelse som ett terrorattentat, först ingjuta hopp hos en svårt drabbad människa och sedan inte leverera väntat resultat”, skriver ombudet.

Gammalt rättsfall om spion

Henrik Hoffman hävdar att en skrivning i regeringsformen samt kommentarer till densamma kan ge Iryna rätt att stanna genom att ansöka om nåd. Det finns även ett rättsfall från 1941 där en medborgare i ett annat europeiskt land beviljades nåd, som skulle kunna stödja hennes sak.

Ni hänvisar till ett rättsfall från 1941, låg det något brottsligt bakom då?

– Det gällde en spion, säger Henrik Hoffman.

Finns det någon tidsfrist? När kan vi förvänta oss besked?

– Tyvärr saknas tidsfrister i nådeärenden.

Vad händer i väntan på beskedet?

– Vi kommer att ansöka om hinder av verkställighet hos Migrationsverket under regeringens handläggning, fortsätter Henrik Hoffman.

Ministern avböjer att kommentera

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson avböjer att kommentera innan ärendet har hanterats. Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare hänvisar till Morgan Johansson. SVT Nyheter har tidigare gett statsminister Stefan Löfven möjlighet att kommentera utfallet efter att ha besökt Iryna på sjukhuset, men han avböjer med hänvisning till att det är ett myndighetsbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.