Foto: SVT

Kommunen vill byta namn på gata uppkallad efter nazist

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsförvaltningen i Solna föreslår nu ett namnbyte för Astrid Cleves gata vid Karolinska. Förslaget kommer efter att bland andra SVT Nyheter rapporterat om att hon var uttalad nazist.

Det var i mitten av november som flera medier uppmärksammade att en av gatorna vid Karolinska sjukhuset i Solna, Astrid Cleves gata, var uppkallad efter en uttalad nazist. Det var 2011 som stadsbyggnadsnämnden fastställde de nya gatunamnen inom Hagastaden, men efter rapporteringen föreslår nu nämndens förvaltning ett namnbyte, något tidningen Mitt i var först med att rapportera om.

”Lämpligheten kan ifrågsättas”

Frågan ska tas upp under byggnadsnämndens sammanträde på torsdag och i en skrivelse skriver förvaltningen bland annat att ”lämpligheten i namnsättningen kan ifrågasättas” och att förvaltningen rekommenderar ett namnbyte efter att ha utrett frågan och fört dialog med Stockholms stad.

Professor Astrid Cleve föddes 1875 och var en svensk kemist, geolog och botanist. Gatan som fått henns namn sträcker sig över både Stockholms stad och Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.