– Han var skitsnygg och spännande inledningsvis, säger Liselott Nilsson om internetförälskelsen som visade sig vara en ren bluff. Foto: Frida Claeson,SVT

När Liselott upptäcker romansbedragarens bluff – låtsas hon bli lurad

Uppdaterad
Publicerad

En fredagskväll när Liselott Nilsson surfar runt på dejtingsajten Tinder får hon kontakt med James Edison, en stilig sjökapten från Malta. De börjar skicka meddelanden till varandra och inledningsvis verkar allt hur bra som helst – men allt är en fälla för att lura henne på pengar.

– Han var skitsnygg och dessutom trevlig. Vi pratade om allt möjligt som att vi båda gillade att resa. Han sa att vi hade mycket gemensamt, säger Liselott Nilsson. 

Men plötsligt ändras tonen i meddelandena från James. Han har hamnat i en akut nödsituation och behöver Liselotts hjälp för att ta sig i land.

Se Liselott Nilssons berättelse om hur hon avslöjade romansbedragarens bluff.

Så undviker du catfishing:

  • Fråga dig själv: Hur stor är chansen att en person från ett annat land kontaktar just dig? Verkar det rimligt?
  • Gör en bildsökning på nätet eller i mobilen. Bedragare använder ofta bilder som är tagna från nätet. Genom att göra en bildsökning kan du se om bilderna använts tidigare. Då är det med största sannolikhet en bedragare som har kontaktat dig.
  • Sök personens namn på nätet. Numera finns nästan alla personer med i sociala medier, på hemsidor eller andra sajter. Finns inte personen på nätet, finns den förmodligen inte i verkligheten heller.
  • Skicka ALDRIG pengar till någon okänd som ber om det via nätet.

Fler tips på hur du skyddar dig mot bedrägerier finns på Polisens hemsida.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.