Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängden mat som kastades på akutsjukhusen under 2021 motsvarar drygt 342 800 portioner. Nu skärps målen för hur mycket matsvinnet ska minska – hör mer i videon. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nästan 146 ton mat slängdes på länets akutsjukhus 2021

Publicerad

Trots att matsvinnet på Region Stockholms sex akutsjukhus minskat de senaste åren så kastades det sammanlagt 145,7 ton mat under 2021. Det motsvarar drygt 342 800 portioner. Nu ska Region Stockholm ta fram en vägledning till sjukhusen med konkreta tips på hur matsvinnet kan minska ännu mer.

– Matsvinnet har redan minskat med 44 procent sedan 2017 men nu skärper vi målet ytterligare, säger Gustav Hemming (C), regionråd med ansvar för hållbarhet och miljö.

Så här mycket mat slängdes på länets olika akutsjukhus under 2021. Hör hur mycket svinnet ska minska – och hur det ska gå till – i videon ovan. Foto: SVT

Matsvinn:

• Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på annat sätt. Det kan t ex handla om mat som skrapas av från tallrikar, som tillagas men inte äts upp eller råvaror som slängs för att de blivit för gamla eller förvarats fel.

• Ett matsvinn på 17 kilo i soptunnan motsvarar nästan 40 måltider per år för en person (en lunch brukar väga 400-500 gram).

• Råvarorna för varje kilo matsvinn i offentliga måltider kostade cirka 27 kronor år 2020.

• Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat.

Källa: Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.