Nobelkampen närmar sig sista ronden

Publicerad

I mer än 20 år har planerna på ett nytt Nobelcenter stötts och blötts. På tisdag tar man ytterligare ett steg närmre ett förverkligande på Blasieholmen. Men in i det sista möter förslaget kritik.

Kritiken mot att bygga ett nytt Nobel center riktas främst mot rivningen av Tullhuset och flytten av varuskjulen längs kajen.

– Jag tycker att det strider mot de kulturhistoriska värden som finns på platsen. Man river en byggnad från 1870-talet och bygger något som inte respekterar platsens karaktär, säger en av motståndarna, oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Platsen är ju allt annat än ett nav i Stockholm i dag. Hur hade du velat se att den utvecklades?

– Jag skulle vilja se en byggnad som integrerade tullhuset och som spelade mot de fantastiska värden som finns på platsen. Det tycker jag inte att det nuvarande förslaget gör över huvud taget.

Paralleller till kampen om Slussen

Det går lätt att dra paralleller mellan protesterna att bygga det nya Nobelcentret och den kritik som nya Slussen mött. Både byggena är mycket centralt belägna och motståndet har varit högljutt.

På Blasieholmen bor dock ingen och kritiken bygger mer på kulturhistoriska värden än själva kostnaden för projektet.

– Allt man gör i Stockholm möts av kritik, speciellt i innerstaden. Våra processer är gjorda för att vi ska få upp kritik. Det har gjort att vi ändrat lite i projektet under tidens gång och det har blivit bättre säger stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S).

Vägen till förverkligande

Förra veckan klubbades förslaget om bygget igenom i exploateringsnämnden och imorgon ska stadsbyggnadsnämnden ta ställning. Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har alla tagit tydlig ställning för vilket gör att det sannolikt blir ett ja.

– Nu får vi till en bra lösning. Vi får till ett Nobelcenter, vi får till ett hus som signalmässigt betyder mycket för stockholmarna.

Innan spaden faktiskt sätts i marken ska ärenden upp i kommunfullmäktige – och sen kan man nog förvänta sig överklaganden i saken. Hoppet för motståndarna lever trots allt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet