Simon Lindberg döms för en händelse under en demonstration i Stockholm 2016. Foto: TT

Nordiska motståndsrörelsens ledare döms för nazisthälsning

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg från Skåne, döms för en nazisthälsning under en demonstration i Stockholm 2016.

Simon Lindberg från Skåne döms till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp. Han har kandiderat för ett nazistiskt parti till  kommunfullmäktige i Kristianstad.

Nazistledaren ropade bland annat ”hell seger” flera gånger under ett tal på Mynttorget i Stockholm i november 2016.

Under demonstrationen utspelades flera våldsamma scener där nazister och motdemonstranter drabbade samman. Och i dag döms Lindberg av Stockholms tingsrätt med bedömningen:

”Enligt 16 kap. 8 § 1 st. brottsbalken döms för brottet hets mot folkgrupp den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. För brottet är som påföljd föreskrivet fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, böter.”

Slipper fängelse

”I påföljdsfrågan beaktar tingsrätten emellertid att Simon Lindberg ska betraktas som tidigare ostraffad, att meddelandet lämnats under en sammankomst för vilken tillstånd getts, och att Lindberg bortsett från meddelandet hållit sig inom yttrandefrihetens gränser. Mer ingripande påföljd än villkorlig dom krävs därför inte. Den villkorliga domen ska emellertid förenas med ett bötesstraff.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer