Artikelförfattarna på invandringskritiska Samhällsnytt är i många fall anonyma. Foto: TT

FOI: Därför lockas män till svenska hatsajter

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut har granskat svenska invandrings- och främlingsfientliga sajter.
Artiklarna och kommentarsfälten på Avpixlat – som numera heter Samhällsnytt – domineras nästan fullständigt av män. Samtidigt framställs kvinnor antingen som offer, förrädare eller ideal i radikalnationalistiska miljöer som Nordfront.
– Det handlar mycket om makt, säger forskaren Nazar Akrami.

I en ny rapport har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) analyserat kvinnors roll och kvinnosynen i invandringskritiska och radikalnationalistiska digitala miljöer, bland annat sajterna Axpixlat och Nordfront. Enligt FOI sprider båda sajterna hatbudskap, där grupper och individer hotas, nedvärderas och avhumaniseras.

Artikelförfattarna på invandringskritiska Avpixlat, som i höstas bytte namn till Samhällsnytt, är i många fall anonyma, men med hjälp av ett datorprogram som lärt sig att känna igen om det är en man eller kvinna som skrivit en text, har FOI analyserat hur många artiklar och kommentarer som skrivits av kvinnor respektive män. Tekniken kallas maskininlärning och bedöms ha ungefär 84 procents träffsäkerhet. 

FOI:s analys visar att 99,4 procent av 13.655 artiklar som fanns på Avpixlat i augusti skrevs av män, medan samma siffra för kommentarsfälten var cirka 94 procent. Dessutom användes ordet ”han” nästan tre gånger så ofta som ”hon” i artiklarna, och övervikten var nästan lika stor i kommentarsfälten.

Män mer fördomsfulla

Enligt en av rapportförfattarna, Nazar Akrami vid Institutionen för psykologi på Uppsala universitet, finns det evolutionära och sociala skillnader som kan förklara varför män lockas till främlingsfientliga hatsajter.

– Det handlar mycket om makt och dominans. Män är mer benägna att acceptera hierarkier och kan tycka att det är okej att vissa grupper är mer värda än andra. Män tar också på sig rollen att försvara sin grupp mot främmande grupper, säger han.

Samtidigt kan det vara så att männen inte släpper in kvinnorna på sajten.

– Det finns en sexistisk aspekt. Det är svårt att komma in i den här kretsen. Men kvinnor kan också bli tveksamma eftersom miljön är ganska hård. Kvinnor är mindre aggressiva än män och kan uppfatta den här miljön som allt för aggressiv.

Offer eller ideal

FOI har också studerat radikalnationalistiska miljöer som exempelvis Nordfront, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, och funnit att det huvudsakligen är tre kvinnobilder som lyfts fram – brottsoffret, idealet eller förrädaren.

Brottsoffren framställs som att de behöver beskydd. Det finns också en idealkvinna med nationalistiska värderingar, som stöttar sin man, ansvarar för hem och barn samt accepterar skillnaderna mellan könen. Kvinnor som ”vet sin plats i samhället” och stöder kampen genom att föda många vita barn hyllas.

Kvinnor som inte har ”de rätta” åsikterna omtalas däremot i nedsättande ordalag i kommentarsfälten. De kallas för ”PK-fittor”, ”feministluder” eller ”batikhäxor”.

”Inte sällan uttrycker kommentatorer en önskan om att vissa kvinnor ska bli våldtagna, som ett straff för att de till exempel varit positiva till invandring, eller för att lära sig en läxa”, skriver FOI.

Rensat upp

Nordfronts presstalesperson Pär Öberg tycker att det är viktigt att skilja på redaktionellt material och vad som skrivs i kommentarsfälten.

– Vi tar inte ansvar för kommentarsfälten, var och en får ansvara för det man skriver. Men när vi ser kommentarer om att man önskar att kvinnor ska våldtas tar vi bort dem, säger han.

Samtidigt säger han att sajten nyligen har rensat upp i kommentarsfältet och numera kräver inloggning via den sociala medier-sajten VK.

Samhällsnytt skriver i en kommentar att det inte är någon hemlighet att flertalet journalister på sajten är män. Samtidigt har sajten en ”jämställdistisk policy” vad gäller medarbetare.

”Det betyder att vi rekryterar medarbetare utifrån kompetens och inte utifrån kön. Att göra något annat menar vi är diskriminerande, ett uttryck för av sexism och att ställa grupp mot grupp”, skriver Mats Dagerlind, politisk chefredaktör.

Han menar också att Samhällsnytt är en helt ny sajt, att den inte bara har nytt namn från Avpixlat och att det som sägs i rapporten saknar relevans för Samhällsnytt.

När man skriver in Avpixlats tidigare adress omdirigeras läsarna emellertid till Samhällsnytt, och Mats Dagerlind själv var tidigare ansvarig utgivare och chefredaktör för Avpixlat.

LÄS MER: Här kan svenskar öppet hylla nazismen

Antalet personer som skriver i kommentarsfälten på invandringskritiska Avpixlat har mer än halverats sedan slutet på 2015. Då hade sajten 9.332 unika kommentatorer, medan antalet nu är nere i 4.055. Däremot har antalet på nazistiska Nordfront ökat kraftigt, från 111 år 2010 till nuvarande 4.451.

Enligt FOI kan det vara ett tecken på att många blivit mer radikala i sina åsikter.

– Det kan vara en möjlig utveckling att individer gått över från att besöka så kallade invandringskritiska alternativa medier till nazistiska sidor. Nordiska motståndsrörelsen är till skillnad från exempelvis Samhällsnytt ett politiskt parti som anser att man ska ändra samhällets styre genom våld, säger Lisa Kaati, forskare på FOI. 

Källa: ”Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer”, en del av Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) regeringsuppdrag att kartlägga våldsbejakande extremistisk propaganda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer