Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbytet mellan Norrtälje och den ryska staden Pskov har varit betydelsefullt för ungdomarna. I videon berättar svenskläraren Maria Kuznetsova om hur de tog emot beskedet att Norrtälje kommun avslutar samarbetet. Foto: Privat

30 års vänskap över – Norrtälje avslutar med ryska staden Pskov

Uppdaterad
Publicerad

Norrtälje kommun avbryter allt samarbete med den ryska staden Pskov som varit vänort till Norrtälje sedan 1993.

– Det är oerhört viktigt att vi skickar tydliga signaler till Ryssland om hur upprörda vi är och inte stillatigande ser på, säger Staffan Tjörnhammar (M) som är tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen i Norrtälje.

Samarbetet har bland annat inneburit att svenska och ryska elever har besökt varandras skolor. Senast i september 2019 var en grupp ryska ungdomar mellan 15 och 18 år på besök i Norrtälje och bodde då hos norrtäljebor.

Kommunen: ”Skyndsam process”

Samtliga partier i kommunstyrelsen i Norrtälje står bakom beslutet att stoppa projektet.

– Det var en kort diskussion i kommunstyrelsen. Alla partier var eniga om att vi ska avsluta samarbetet, säger Staffan Tjörnhammar (M) som är tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen i Norrtälje.

I videon berättar svenskläraren Maria Kuznetsova i Pskov vad samarbetet betytt för barnen och staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.