Genom aktivt jobba mot båtstölder ser polisen norr om Stockholm nu resultat. Foto: TT

Båtstölderna minskar i Norrtälje – trendbrott i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms län har antalet båtmotorstölder ökat jämfört med förra året. Båtägare och polisen står ofta maktlösa när professionella ligor slår till. Men i Norrtälje har polisen satsat extra och lyckats vända trenden.

– Vi har gjort riktade insatser där det är störst problem, säger Annika Eriksson som är ansvarig för båtsamverkan hos Norrtäljepolisen.

När sommaren närmar sig sitt slut och många lämnar sina fritidshus är det högsäsong för båttjuvar. I Stockholms län har antalet båtmotorstölder ökat med 20 procent sedan förra året, från 474 till 574 stölder.

Allt färre båtmotorstölder i Norrtälje

Norrtälje kommun var tidigare en av de värst drabbade kommunerna, men nu har trenden vänt och antalet stölder av båtmotorer har minskat med drygt 20 procent. En av förklaringarna är polisens riktade insatser och ny teknik.

– Polisen samarbetar bland annat med båtägare, kommunen och försäkringsbolagen, men tar också hjälp av volontärer, säger Annika Eriksson, ansvarig för båtsamverkan hos Norrtäljepolisen.

En ny app gör dessutom att båtägare snabbt kan få information om observationer och information om var stöldligor härjar.

– Tanken är att de som bor i närområdet ska få information om var brotten sker så att de själva kan agera och vidta åtgärder, säger Annika Eriksson.

Yrkeskriminella ligor bakom de flesta stölderna

Annika Eriksson på Norrtäljepolisen bekräftar att de flesta båtmotorstölderna utförs av yrkeskriminella ligor. Och enligt Trygghetskommissionen försvinner mellan 70-90 procent av alla båtmotorer utomlands.

– De vet exakt vad de är ute efter. De kommer ofta och tittar på marinor och båtklubbar och tar bilder. Sedan kommer de på natten och då går det snabbt. Båtarna bogseras till så kallade slaktplatser där tjuvarna kan arbeta i lugn och ro med att skruva loss motorerna, säger Annika Eriksson.

Båtägaren Johan Heidrich har fått två båtmotorer stulna trots att han använt sig av spårsändare med GPS-teknik gömda i motorn. Han väljer att ta upp båten tidigare på grund av oron för stölder.

– Varje vår och höst tänker jag på det här varje vecka. Det förstör en del av båtägandet, säger han.

Har du tips till Polisen?

Om du ser eller hör en pågående båtstöld ska du ringa 112.

Norrtäljepolisen tar gärna mot tips som rör båtstölder.

Kontakta annika-v.eriksson@polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.