Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Daniel Sunesson om hovrättens straffskärpning mot tonåringen. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Hovrätten höjer straffet för 17-årig gymmördare

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 mars i fjol stormade en maskerad skytt in på ett gym i centrala Stockholm, enligt polis och åklagare på jakt efter en gängkopplad man i 40-årsåldern men istället sköts en man i 55-årsåldern ihjäl som tränade intill och försökte gå emellan. På fredagen höjde Svea hovrätt straffet för den tonårige mördaren.

Skytten, som var 16 år gammal vid mordtillfället, dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Åklagare Daniel Suneson hade yrkat på åtta års fängelse. Nu ändrar Svea hovrätt påföljden och höjer straffet till sluten ungdomsvård i fyra år.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning när det gäller mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse, men dömer även 17-åringen för försök till mord på en annan person, som enligt hovrätten var 17-åringens tilltänkta måltavla.

Gymmordet i Vasastan

I domen skriver rätten att det kan ”inte komma i fråga att bestämma längden för den slutna ungdomsvården till annat än den längsta tid som enligt lag är möjlig, dvs. sluten ungdomsvård i fyra år”. Hade han varit över 18 år hade straffvärdet varit livstids fängelse.

Åtalade för medhjälp frias

Tre medåtalade, 19, 31 och 32 år, friades för medhjälp i tingrätten. Åklagaren ville att de skulle få fleråriga fängelsestraff, men de frias även av hovrätten.

Den fällde pojken fritogs i april av väpnade personer i samband med ett tandläkarbesök, och höll sig därefter gömd i en dryg vecka innan han greps.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar hur skytten kommer in med draget vapen på gymmet i Vasastan. Foto: ur förundersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymmordet i Vasastan

Mer i ämnet