Foto: TT/Polisens förundersökning

Gymmördare i hovrätten efter väpnad fritagning

Publicerad

Den 17-åring som fritogs från Kriminalvården under ett tandläkarbesök i Södertälje intog idag hovrätten. Pojken dömdes i mars för ett uppmärksammat mord på ett gym i centrala Stockholm. Nu vill åklagaren att pojken och tre medåtalade döms till fängelse.

Efter domen placerades 17-åringen på ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje. Bara en dryg månad senare fritogs han av flera beväpnade personer i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje.

Efter att ha hållit sig undan i en dryg vecka greps han i en lägenhet i Strängnäs i samband med en husrannsakan för misstänkt narkotikabrott. Själva rymningen kommer inte att prövas i rätten eftersom det inte är olagligt att rymma i Sverige enligt lag.

Flyttat rättegången

Hovrättsförhandlingen i det överklagade målet, som inleds på torsdagen, har flyttats till en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt. Förhandlingen beräknas pågå till den 15 maj.

Både försvaret, som vill se en friande dom, och åklagarsidan, som yrkar på åtta års fängelse för pojken, överklagade tingsrättsdomen.

Åklagare Daniel Suneson, som yrkar på fleråriga fängelsestraff för alla fyra, hoppas på annan utgång när målet nu prövas i Svea hovrätt.

– Jag vill styrka allas inblandning i mordet på gymmet och visa att det finns kopplingar mellan 17-åringen, 19-åringen, 31-åringen och 32-åringen, säger han under sin sakframställan.

Se SVT:s reporter på plats minuter efter fritagningen i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: David Hamne/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.