Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fullriggaren af Chapman försvinner för en tid från sin plats på Skeppsholmen. Dags för renovering av riggen, däcket och skrovet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Fullriggaren af Chapman försvinner från Skeppsholmen

Uppdaterad
Publicerad

Skeppet har seglat i bland annat Australien, Nordamerika och Indien. År 1938 fick hon sin plats vid Skeppsholmen där STF driver ett vandrarhem sedan 1940-talet. Nu ska fartyget bogseras bort för att genomgå en större renovering.

HMS af Chapman byggdes 1888 och renoverades senast 2008, nu är det dags igen.

Renoveringen är dels viktig för att kunna upprätthålla säkerheten men också för att bevara fartygets historiska arkitektur.

Fartyget är blåklassat enligt Stadsmuseets klassificering, vilket är den högsta kulturhistoriska klassningen.

– Det här är verkligen ett flaggskepp i dubbel bemärkelse, det är ett flaggskepp i sig men det är också ett flaggskepp för Stockholm, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på STF.

Renoveringen omfattar riggen, däcket och på sikt skrovet och beräknas vara klar våren 2022.

Under onsdagen skulle skeppet blivit bortbogserat till ett varv på Beckholmen för att sedan renoveras där men på grund av vädret blev bogseringen uppskjuten till torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer