Målsägarbiträdet om domen i Nytorgsfallet: ”Bestört och chockad”

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes Nytorgsmannen till fem års fängelse för sju våldtäkter. Åklagaren hade yrkat på ett mycket högre straff – tolv års fängelse för betydligt fler våldtäkter – och överklagade. Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom i målet.

Polisen kom brotten på spåren då filmer hittades i den nu 34-årige mannens mobil. På klippen syntes hur mannen utsatte kvinnor som till synes sov eller var medvetslösa för olika sexuella övergrepp.

Flera av gärningarna har skett i mannens bostad vid Nytorget i på Södermalm i Stockholm. Vid en husrannsakan där fann polisen bland annat några nagelsaxar, som mannen misstänktes ha använt i vissa av fallen för att klippa sönder kvinnornas kläder inför övergreppen.

Förra sommaren åtalades han för 24 våldtäkter varav en grov, samt för grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott, mot totalt 24 kvinnor. Flera av målsägarna var inte medvetna om att de hade utsatts förrän de kontaktades av polisens utredare.

Att straffet som Södertörns tingsrätt dömde ut blev mycket lägre än det åklagaren ville se beror på att domstolen dels friade mannen för flera av de våldtäkter mannen anklagats för, dels då rätten bedömde vissa av brotten annorlunda. Åklagaren har överklagat 16 av åtalspunkterna i domen.

34-åringen har delvis nekat till brott. Ett stort antal erkänner han, medan han ifrågasatt rubriceringen på vissa brott och nekat till andra av anklagelserna.

Fastställer domen

Hovrätten har prövat om Nytorgsmannen ska dömas för våldtäkt i ett av fallen där tingsrätten frikände mannen, samt om brotten i överklagan ska bedömas som våldtäkter, sexuella övergrepp eller i vissa fall sexuella ofredanden. Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom.

– Hovrätten har efter en noggrann prövning av målet i de delar där tingsrättens dom har överklagats kommit till samma slutsatser som tingsrätten. Tingsrättens dom ska därför inte ändras, säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos, referent i målet, i ett pressmeddelande.

”Jag är bestört”

Målsägarbiträde Paola Huldtgren, som företräder två av kvinnorna, är inte nöjd med hovrättens dom och kommer överklaga.

– Jag är bestört och chockad som jag var vid tingsrättens dom, säger hon.

Hör hennes reaktion på domen och vad hon tror om chanserna för målet att prövas i högsta domstolen i videon högst upp.

Fakta: Domen mot ”Nytorgsmannen”

Mannen var åtalad för brott under 26 åtalspunkter, 24 av dessa handlade om våldtäkter varav en bedömdes av åklagaren som grov våldtäkt.

I november dömdes mannen av Södertörns tingsrätt för sju våldtäkter: tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter samt två fall av det nya brottet oaktsam våldtäkt.

Mannen dömdes också för åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, en grov fridskränkning och viss annan brottslighet.

Rätten beslutade även att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor.

Mannen frikänns från åtta våldtäkter mot fem olika målsägande. En av dessa rör den våldtäkt som av åklagaren bedömts som grov.

Åklagaren överklagade 16 av åtalspunkterna i domen, bland annat då hon vill att fler av brotten ska bedömas som våldtäkt.

Den 15 februari fastställs domen av hovrätten. Mannen döms till fem års fängelse för ett flertal sexualbrott och skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.