Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Malin Thorsell och Sara Karlsdotter Huss in på Stockhoms nya förlossningsklinik. Foto: Ellen Pan/SVT

Nu öppnar nya BB i Stockholm – följ med in på rundvisning

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april öppnar en ny förlossningsklinik på S:t Görans Sjukhus i centrala Stockholm. SVT fick en smygtitt i de nya lokalerna.

– Syftet är att avslasta Stockholms förlossningsvård. För de enheter som har det tuffare kommer vi kunna hjälpa till med planerad verksamhet och igångsättningar, säger Malin Thorsell, läkare och verksamhetschef.

Kliniken har i nuläget 130 medarbetare och ska kunna genomföra cirka 2600 förlossningar per år. Men slutmålet är att år 2025 kunna mäkta med 4000 födslar per år, med hjälp av utökade lokaler och ännu mer personal.

Samtidigt har det rapporterats flitigt om arbetsmiljöproblem och personalbrist inom förlossningsvården. Därför har sjukhuset försökt locka tillbaka personer som valt att lämna yrket.

– Ungefär 25 procent av våra rekryterade barnmorskor är återvändare, berättar Malin Thorsell, verksamhetschef, S:t Göranssjukhus.

Vad beror det på, tror du?

– Jag tror att man är nyfiken på det nya, och att vi varit tydliga med att vi försöker följa ”en barnmorska per födande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.