Foto: SVT och polisen

Stora gängrättegången startar: ”Har haft ett stort skrämselkapital”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de 30 personer som misstänks i ett av de största målen med koppling till organiserad brottslighet har inletts i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Det ovanligt disciplinerade och hierarkiska Vårbynätverket ligger bakom den grova brottsligheten, enligt åklagare Anna Stråth.

Säkerheten kommer att vara omfattande när den 35 dagar långa huvudförhandlingen nu inleds i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Dels eftersom många av de åtalade har koppling till olika kriminella nätverk i Stockholmsområdet, dels på grund av ”coronasituationen”.

– Intresset för det här målet är väldigt stort. Det är ett stort polispådrag här, säger Alexandra Karlsson, reporter på SVT:s Veckans brott, som är på plats vid säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.

Vårbynätverket

Koppla alias

Första dagarna kommer att ägnas åt åklagarens sakframställan om de totalt 16 åtalspunkterna i målet, samt om det så kallade Vårbynätverket och kopplingar mellan dess medlemmar och olika alias i den omtalade kommunikationstjänsten Encrochat.

Det är nämligen konversationer – brottsplaner och order från ledaren – från Encrochat som utgör en stor del av bevisningen i målet. Därför är det avgörande att kunna koppla rätt person till rätt chattalias.

”Hänsynslös”

– Det som är den gemensamma nämnaren är Vårbynätveket. De 16 personer som är med dessa tre första dagar ingår i det här nätverket. De övriga 14 åtalade ingår inte, säger Anna Stråth.

Enligt åtalet har personer inom och runt Vårbynätverket gjort sig skyldiga till bland annat mordförsök, människorov, rån, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och en sprängning.

– Brottsligheten är grov, omfattande och hänsynslös, säger Stråth.

Hierarkiskt nätverk

I tingsrätten visar hon hur ledaren via chattarna har gjort ”patrullscheman” för nätverkets medlemmar, där det bestäms när de ska befinna sig ute och vad de ska göra.

– ”De ska alltid ha vapen nära till hands men behöver inte alltid ha på sig. De ska kontrollera sitt område och ha koll som om de vaktar en militärbas”, citerar Stråth ur vad hon menar är ledarens instruktioner från Spanien.

De utpekade medlemmarna i nätverket följer åklagarens framställan med tystnad. I polisförhör har de tidigare främst svarat ”ingen kommentar” på anklagelserna som riktats mot dem.

Kidnappning tas upp i maj

Först i mitten av april kommer förhandlingen in på frågan om mordförsöket på en 29-årig man som under flera år stått i konflikt med Vårbynätverket. Den omtalade kidnappningen av en känd rapartist förra våren, där rapartisten Yasin står åtalad för stämpling till människorov, kommer tas upp i slutet av maj.

Fakta: Omfattande brottslighet

Totalt innefattar det stora nätverksrelaterade målet 16 åtalspunkter. Det handlar om följande brott:

  • Försök till mord
  • Synnerligen grovt vapenbrott
  • Grovt vapenbrott
  • Stämpling till mord
  • Allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott
  • Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott
  • Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott
  • Människorov
  • Rån
  • Försök till grov utpressning
  • Grovt narkotikabrott
  • Synnerligen grovt narkotikabrott

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbynätverket

Mer i ämnet