Häng med när seniorerna testar nya hälsoappen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Ny app ska hålla äldre friska – se gympapasset i snöyran

Publicerad

Goda matvanor, fysisk aktivitet och gemenskap. Det ska senioerna få mer av genom Stockholms stad nya app för ett hälsosamt åldrande.

Via appen Hållbar hälsa kan användaren få tips och råd om bland annat träningsövningar, mattips och aktiviteter där de kan träffa andra. Tanken är att det ska hjälpa de äldre till ett hälsosammare liv.

Tidigare fanns Hållbar hälsa som e-tjänst tillgänglig via datorn, men nu lanseras den som en applikation som kan laddas ner i mobilen och surfplattan.

Hur ska äldre hitta till appen?

– Vi får marknadsföra den på olika sätt, bland annat genom våra öppna verksamheter. Sedan hoppas jag att det sprids bland de äldre, att de tipsar varandra om appen, säger Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD).

”Rätt billig”

Appen har kostat en halv miljon kronor att ta fram, tillsammans med den tidigare e-tjänsten har det kostat en miljon kronor. Men det finns inga beräkningar på hur många som förväntas använda appen.

–Vi har inte tagit fram några siffror på eventuella användare, men 2019 fanns det runt 146 000 personer som var över 65 år. Och sett till kostnader för äldrevården är kostnaden för appen rätt billig, säger Erik Slottner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.