Flygbild över gasklockan i Hjorthagen. I bakgrunden ser man Lidingöbron och Lidingö. Foto: TT

Ny bro till Lidingö försenas

Publicerad

En ny händelse kan läggas till de många turerna kring Lidingöbron. De beslut som presenterades i början av oktober och som skulle innebära att en ny bro stod klar 2022 har överklagats.

I början av oktober meddelade kommunstyrelsen på Lidingö att det var klart vem som fått uppdraget att bygga nya Lidingöbron. Men nu har en arkitektbyrå, Urban Noveau, valt att överklaga broupphandlingen.

Arkitektbyrån Urban Noveau har ett eget förslag på hur de vill att brolösningen ska se ut och ett av syftena är att förhindra att gamla Lidingöbron rivs. Istället vill de förvandla den gamla bron till en park, liknande Highline på Manhattan och 50 nya bostäder. En ny gång- cykel- och tågtrafiksbro vill de istället bygga under den stora bron för biltrafik.

”Bygget försenas och fördyras”

Lidingöstad skriver i ett pressmeddelande att det är olyckligt att upphandlingen överklagas. Staden menar att Urban Noveaus förslag saknar säkra tekniska lösningar. Staden menar också att arkitektbyrån saknar talerätt eftersom de inte haft för avsikt att delta i upphandlingen. Urban Noveaus menar i sin tur att de inte kommit in med ett formellt anbud eftersom kommunens underlag endast varit inriktat på rivning av bron.

Överklagan innebär, enligt kommunen, att brobygget försenas och det kan få kostsamma konsekvenser.

På Lidingö har frågan väckt oppinion och en namninsamling med över 1700 underskrifter har startats för att stoppa planerna på att riva gamla Lidingöbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.