Andres Muñoz, lokalpolis i Botkyrka, och Erika Sallander från Brå gästade Morgonstudion för att berätta om metoden.

Botkyrka-polisen om metoden för ökad trygghet och minskad kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet, Brå, har under tre år fått polis, kommun och fastighetsbolag i sju utsatta områden att samarbeta bättre. Exakt hur brottsligheten har förändrats är svårt att mäta men man tycker sig se en förbättrad situation i de områden man fokuserat på.

Polis, kommun och fastighetsbolag är huvudparterna i projektet. De möts varje vecka, skapar ett lokalt nätverk och ger lägesbilder utifrån möten med medborgarna i respektive organisation.

Förbättrad situation i områdena

Parterna utgår ifrån en checklista beroende på vilka problem man behöver arbeta med i området. Där kan även andra lokala aktörer ingå, som det lokala näringslivet eller den civila sektorn.

– Det kan vara föreningar, kyrkan eller andra aktörer som kan ge upplysningar om vilka problem man ser och vad invånarna oroar sig över. Men de kan även vara en resurs i de aktiviteter man sen riktar, säger Erika Sallander som är projektledare vid Brå.

Exakt vilka effekter den här metoden har, i form av till exempel minskad brottslighet, är svårt att mäta.

– Det man behöver göra är att skapa en uppföljning på ett mindre område, det kan vara ett trapphus eller ett torg, för att se om just den här metoden gett effekt. Och det kan vi ju se att under projektet har områdena man fokuserat på fått en förbättrad situation, säger Erika Sallander.

Kan spridas till fler kommuner

De sju utsatta områdena som använder metoden är Borlänge, Borås, Botkyrka, Malmö, Norrköping, Sollentuna och Växjö. Enligt Erika Sallander finns goda förutsättningar att sprida metoden till samtliga utsatta områden i Sverige.

– Det är många som har tagit del av erfarenheterna och vill arbeta på det sättet.

I videon berättar Andres Muñoz, lokalpolis i Botkyrka, hur denna slags samverkan fungerar i deras område och vad de sett för effekter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.