Göran Sundström, professor i statsvetenskap på Stockholms universitetet, har nu överlämnat den andra delrapporten i utvärderingen av processen kring Nya Karolinska i Solna. Foto: TT och SVT

Ny rapport: Beslutsblindhet bakom Nya Karolinska

Publicerad

Bygget av jätteprojektet Nya Karolinska genomgår just nu en granskning. Nu har ännu en delrapport presenterats och kritiken är svidande.

Efter omfattande kritik mot Nya Karolinska Solna (NKS) beslutade politikerna i dåvarande landstinget, numera Region Stockholm, i maj 2017 att Stockholms universitet skulle genomföra en tre år lång utvärdering av hela NKS-projektet.

För ett år sedan presenterades en första delrapport som fokuserade på NKS-projektets inledande del. Nu har en andra delrapport presenterats som fokuserar på genomförandedelen, inte minst på den särskilda förvaltning som skapades av landstinget för att driva hela projektet framåt under perioden 2008-2012, den så kallade NKS-förvaltningen.

Nya Karolinska sjukhuset

Enligt rapporten spelade NKS-förvaltningen en viktig roll i att övertyga politikerna om att den så kallade OPS-lösningen – en modell med nära samverkan mellan det offentliga och privata företag – var en bra lösning. Trots att man bara fick in ett anbud i upphandlingen.

– Genom att inrätta den här NKS-förvaltningen försökte man få vissa viktiga egenskaper på marknaden att framstå som fungerande fast de kanske inte riktigt var fungerande. Till exempel att det fanns konkurrens när det inte fanns riktig konkurrens, säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Ville hålla motsträviga utanför

NKS-förvaltningen ville också hålla vissa aktörer utanför processen, som delar av landstingets egen förvaltning men också det befintliga Karolinska universitetssjukhuset, som uppfattades som motsträvigt och förändringsobenäget.

– Det som är mest graverande är att man genom en sådan här organisering exkluderar väldigt viktiga kunskaper som hade varit av stor betydelse i processen kring Nya Karolinska. Inte bara sakfrågor kring hur sjukhus fungerar utan även om hur politik normalt går till – beredningsprocesser, krav på insyn, saklighet och opartiskhet, säger Göran Sundström.

”Beslutsblindhet i många avseenden”

Enligt rapporten var processen ”synnerligen forcerad” när det skulle fattas beslut om det nya sjukhuset under mandatperioden 2006-2010.

”Inte minst visar rapporten att beslutsblindhet i många avseenden präglat processen i Stockholms läns landsting för att upphandla och finansiera Nya Karolinska enligt en OPS-modell”, skriver man i rapporten.

– Man undrar om det ska vara såhär enkelt att kringgå etablerade rutiner för beslut, beredningar, kontrollinstanser och annat. Den frågan kvarstår att reda ut och kommer vara en av de stora diskussionerna i vår slutrapport, säger Göran Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet