Foto: SVT

Efter förseningar – NKS byter leverantör

Uppdaterad
Publicerad

I dag vid landstingsstyrelsen togs ett nytt beslut gällande Elekta, som ska leverera strålkanoner för cancerbehandling till Nya Karolinska och Södersjukhuset. Elekta ska nu inte leverera allt, utan delar kommer gå ut på upphandling.

Efter förseningar i leveransen har landstingsstyrelsen beslutat att göra om upphandlingen av strålbehandlingsutrustning för Nya Karolinska.

Stockholms läns landsting ska fortsätta att samarbeta med Elekta för intern strålbehandling men för den externa strålbehandlingsutrustningen till NKS kommer en ny upphandling att genomföras.

– Vi är glada att vi kommit överens med Elekta vilket säkrar en fortsatt hög kvalitet i strålbehandlingsverksamheten i landstinget, säger Anne Rundquist chefsjurist vid Stockholms läns landsting.

Landstinget och Elekta fortsätter samarbetet med leverans av extern strålbehandlingsutrustning till Södersjukhuset.

Fakta om strålbehandling

Det finns två huvudtyper av strålbehandling: extern och intern.

Vid extern strålbehandling befinner sig strålkällan utanför patientens kropp. Den vanligaste typen av extern strålbehandling utförs med hjälp av så kallade linjäracceleratorer, som producerar foton- och elektronstrålning.

Vid intern strålbehandling, så kallad brachyterapi, placeras radioaktiva preparat inuti eller i direkt kontakt med det organ som skall behandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.