När mördade Anders hittades saknades hans hand. Nu, 23 år senare, kan polisen vara kroppsdelen på spåren. Foto: Privat / Janne Åkesson/Swepix

Nytt hopp om att lösa mordet på 16-årige Anders

Uppdaterad
Publicerad
Anders Gustafsson misshandlades till döds nyårsnatten 1995. När Anders hittades, saknades hans hand. I somras larmade en byggarbetare polisen till gamla spårvägsmuséet på Södermalm i Stockholm, samma område där Anders mördades. Byggarbetaren hade hittat en avhuggen hand i en av lokalerna. Nu misstänker polisen att handen kan tillhöra Anders och cold case-gruppen har därför kopplats in i den ouppklarade mordgåtan.

Efter att en byggarbetare larmat polisen om att han sett en avhuggen hand i Spårvägsmuséets gamla lokaler har nu polisens cold case-grupp kopplats in. Handen som en byggarbetare ska ha sett och larmat polisen om, kan tillhöra Anders Gustafsson som mördades för 23 år sedan.

Handen måste först hittas

Utredaren Mats Pettersson.

Men utredningen har stött på svårigheter. Byggarbetaren chockades svårt av upptäckten, och kunde i efterhand inte minnas i vilken av alla rummen han sett handen.

– Vi har ingen anledning att misstro byggarbetarens berättelse, säger Mats Pettersson, utredare på polisens cold case-grupp i Stockholm.

På grund av att polisen bedömer tipset som trovärdigt, kommer man nu börja leta efter handen. Lokalerna rymmer 5 000 kvadratmeter, och liknar närmsta labyrinter, enligt byggarbetare som är involverade i saneringsarbetet vid Spårvägsmuséets gamla lokaler.

– Vi kommer påbörja en större sökinsats efter handen, men det kommer ta tid, säger Mats Pettersson som utreder gamla ouppklarade mordfall i Stockholm.

Polisen dök efter handen i maj 2006

Det här är inte första gången som polisen specifikt letar efter Anders kroppsdel. I maj 2006 genomfördes dykningar i Hammarbyhamnen i hopp om att hitta handen.

Anders Mamma Lilian vill veta vad som hände hennes son.

– Vi letade efter skelettdelar och föremål som kan ha använts vid mordet. Det gjordes efter tips och efter uppgifter som vi hittat i utredningen. Inga dykningar har gjorts tidigare. Vi gjorde inga fynd den här gången, sade kriminalinspektör Eiler Augustsson, till SVT Nyheter då.

Anders Gustafssons mamma, Lilian Gustafsson, har ännu inte gett upp hoppet om att mördaren eller mördarna ska åka fast.

– Jag har två frågor kvar. Det är vem och varför. De frågorna vill jag ha svar på innan jag dör, säger Lilian Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer