Rogert Mogert (S), stadsbyggnadsråd och PG Nilsson, Svenska Brasserier. Foto: SVT

Nu avgörs ”Stureplanernas” framtid

Uppdaterad
Publicerad

10.000 namnunderskrifter har lämnats in mot ombyggnationen av kvarteren runt Stureplan. På torsdag ska politikerna rösta om man ska låta fastighetsägarna gå vidare med en ombyggnad av Sturekvarteret efter de så kallade Stureplanerna.

Protesterna har varit många mot projektet, över 10.000 namnunderskrifter har samlats in mot ombyggnationen. Men fastighetsägarna Adia och Vasakronan har stora planer trots all kritik som projektet fått, och enligt projektledaren så har inte stockholmarna förstått hur förändringarna är tänkta att se ut.

– Jag är övertygad om att det finns missförstånd kring rivningarna. Det vi river byggdes till största del på 80-talet och sen finns det ett missförstånd att gallerian ska stängas ner, säger Charlotta Rosén, projektledare för TAM group.

Planer för Stureplanskvarter

Större galleria

Enligt planerna ska den befintliga inomhusgallerian bli större och få en egen tunnelbaneuppgång. Gårdsbyggnader från 1880- och 1980-talet inom Stureplan 6 och 4 ska rivas för att ge plats åt den större gallerian.

På Humlegårdsgatan ska flera byggnader rivas och där planeras kontor och hotell.

TV: Byggplanerna vid Stureplan – så här ser det ut

Beräknad byggtid – sju år

Byggtiden beräknas till sju år och är uppdelad i två etapper. Gallerian kommer att påverkas under de drygt tre åren som är byggtidens andra del och många har varit kritiska. Näringsidkare är rädda att förlora sin inkomst under ombyggnaden och stockholmare för att kvarteret ska bli förstört.

– Man river alldeles för mycket och helt i onödan. Det går att uppnå samma sak med mindre omfattande rivningar. Dessutom finns det områden där man behöver investera men det här är inte ett sådant område, säger PG Nilsson, Svenska Brasserier.

Även politikerna har varit skeptiska och i slutet av september bordlades beslutet för att man ville ha mer information.

Stadsbyggnadsnämnden ska fatta beslut

Imorgon är det tänkt att politikerna ska avgöra om processen ska gå vidare, men stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) menar att man inte kommer hasta sig igenom beslutet.

– Jag hoppas att vi ska fatta ett beslut men om vi inte är eniga så skäms jag inte för om vi behöver några dagar till på oss. Det är ett stort beslut som vi ska leva med länge. Det är bättre med ett bra beslut, säger han.

Ett slutgiltigt beslut kan tas först om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet