Utställningsskiss Foto: Statens maritima och transporthistoriska museerVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt museum på Djurgården om okända skeppsvrak

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt marinarkeologiskt museum om Östersjöns världsunika kulturarv planeras öppna 2020 på Djurgården. Här vill man berätta om vrakens historia och människors livsöden.

I Stockholms skärgård har marinarkeologerna redan hittat två stora välbevarade träskepp från medeltiden och Vasatiden.

– Vi vill berätta om de människor som haft havet som levebröd, sjöväg, slagfält och grav, säger Cecilia Eriksson kommunikatör på Vrak.

Vasamuseet, som är ett av Sveriges mest besökta museum, får nu konkurens av ”nya” vrak. Välbevarade träskepp som kan vara tusentals år gamla och som ingen tidigare berättat om.

”Östersjön är världsunikt”

Statens maritima museer vill nu öppna ett nytt museum som handlar om just vrak och dess historia. Marinarkeologerna har redan genomfört flera dykningar i bland annat Stockholms skärgård och Östersjön och hittat flera välbevarade vrak.

– Vi uppskattar att det finns omkring 100 vrak som är i Vasas storlek, tusentals mindre skepp och marina lämningar på Östersjönsbotten. Östersjön är världsunikt. Vattnet är bräckt och inte så salt. Det gör att skeppsmasken som förstör virke, inte trivs så bra, säger Cecilia Eriksson kommunikatör på Vrak.

Kommer det att rymma fler Vasaskepp?

– Vasa från tidigt 1600-tal är kronjuvelen av alla vrak i världen eftersom det är så helt.

Medeltida vrak, kogg ca 1300–1400-tal. Foto: Statens maritima och transporthistoriska museer

Flera historiska vrakfynd

Cecilia Eriksson berättar också att man vid tyska och danska kusten har hittat boplatser på Östersjöns botten från stenåldern som beräknas vara 6 000 till 7 000 år gamla. Där har dykare hittat redskap och kajaker på botten.

Nyligen har även väsentligt äldre skepp hittats från 1300- och 1500-talen. Museet planeras stå klar 2020 och kommer vara i anslutning till Vasamuseet. 

– Vi håller på att planera utställningarna. Museet kommer att ligga i de gamla båthallarna intill Liljevalchs och Vikingaliv på Djurgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.