Foto: TT arkivbild

Klubbat: Nytt sprututbyte till Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli en ny verksamhet för sprututbyte på Södermalm, det har nu hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.

– Genom att förlägga verksamheten till Mariahuset har vi nära till behandling och experter som bäst vet hur man behandlar beroendeproblematik, säger Barbro Naroskyin hälso- och sjukvårdsdirektör.

För drygt två år sedan beslutade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd att personer som injicerar droger ska kunna få gratis sprutor och lämna in använda sprutor. I nuläget finns redan en verksamhet för sprututbyte på S:t Görans sjukhus på Kungsholmen och under tisdagen beslutade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd  om ytterligare ett sprututbyte i Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan på Södermalm.

– Vi har ett stort behov av att avlasta St: Göran och har letat efter en lämplig lokal för den här verksamheten i drygt ett år. Förutsättningarna för att verksamheten ska ge avsedd effekt är att den finns där missbrukarna finns och i närheten av annan vårdverksamhet, säger Barbro Naroskyin hälso- och sjukvårdsdirektör.

Startar 2019

Syftet med sprututbyte är att förhindra blodsmitta av bland annat hepatit och hiv, samtidigt som man också hoppas på att nå fram till missbrukare för att kunna erbjuda hjälp och behandling.

Verksamheten beräknas starta nästa år. SVT har tidigare rapporterat om att det finns en oro för att sprutbytesverksamheten flyttar till Södermalm.

– Jag kan förstå och respektera den oro som kommit fram. Vi har en dialog med polisen och Stockholms stad för att följa upp detta noggrant så att det är säkert och tryggt, avslutar Barbro Naroskyin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.