Mahmoud Alizades begravning har ännu inte ägt rum eftersom hans mamma, som bor i Iran, har velat närvara. Nu har hon nekats visum. Foto: TT & Privat

Offrets mamma nekas visum för sonens begravning

Uppdaterad
Publicerad

Mahmoud Alizades mamma har nekats visum till Sverige för att närvara på sin sons begravning. Det rapporterade Mitt i om först.

– Jag tror inte folk förstår hur hårda de här bedömningarna är, säger Viktor Banke, mammans målsägarbiträde, till SVT.

Mahmoud Alizades begravning har ännu inte ägt rum eftersom hans mamma, som bor i Iran, har velat närvara. Men nu har hon nekats visum, något Mitt i tidigare rapporterat om.

– Det finns humanitära undantag för att få visum, exempelvis att man ska närvara vid en begravning men Migrationsverket sa nej. Jag tror inte folk förstår hur hårda de här bedömningarna är, säger Viktor Banke som är mammans målsägarbiträde.

”Vill se sin son en sista gång”

Viktor Banke kommer nu att fortsätta med arbetet med att få begravningen uppskjuten tills det att mamman kan närvara.

– Det enda vi vet säkert just nu är att vi kommer att gå vidare. Mammans starkaste önskan är att få se sin son en sista gång.

Under tisdagen inleddes rättegången mot en 17-årig skolkamrat till Mahmoud Alizade som misstänks för att ha huggit ner honom med kniv på Enskede gårds gymnasium i december förra året. 17-åringen misstänkts för bland annat mord, vapenbrott, misshandel och narkotikainnehav. Han nekar till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.