Ingela Wihlner, tillförordnad rektor på Enskede gårds gymnasium Foto: Nicky Jangali/SVT

Rektorn på Enskede gårds gymnasium: ”Alla ska känna trygghet på skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången mot den 17-åring som misstänkts för att ha knivhuggit skolkamraten Mahmoud Alizade till döds på Enskede gårds gymnasium. Ingela Wihlner, tillförordnad rektor på skolan, berättar att många elever känner oro när rättegången nu inletts.

– Våra nya rutiner har gjort att eleverna känner sig tryggare men nu med rättegången som inleddes har det uppstått en del oro, säger hon.

Det har snart gått fem månader sedan knivdådet på Enskede gårds gymnasium där 16-årige Mahmoud Alizade knivhöggs till döds. Sedan dess har skolan infört en rad åtgärder för att öka tryggheten för alla elever på skolan.

– Vi har bland annat ökat vuxennärvaron, sett över rutiner och ändrat rastvärdscheman och inlett ett samarbete med Lugna gatan, en delorganisation av Fryshuset, som alltid låter två vuxna patrullera i de allmänna utrymmena i skolan, säger Ingela Wihlner.

Elever kallas som vittnen till rättegången

Flera elever på Enskede gårds gymnasium bevittnade händelsen förra året och kommer att bli kallade som vittnen i rättegången. Det är något som har påverkat stämningen på olika sätt, menar Ingela Wihlner.

– Eleverna hanterar det på olika sätt, alla har inte berättat om att de ska vara med på rättegången och andra har pratat med sina mentorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.