SVT:s reporter förklarar bostadsstriden i Stockholm på två minuter. Foto: SVT/TT

Ombildning eller utförsäljning – bostadsstriden på två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Allmännyttans hyreslägenheter har länge varit föremål för politisk konflikt i Stockholm. Ombildningarna som skedde under 90-och 00-talet skedde främst i innerstaden. Nu går den nya grönblåa majoritet ut och vill se möjligheter för fler ombildningar i ytterstaden. SVT Stockholm reder ut varför ombildningar är en så infekterad fråga i huvudstaden.

Redan i beskrivning av företeelse blir det här fenomenet politiskt komplicerad. Partierna till vänster vill gärna använda begreppet utförsäljning eftersom man tycker att hyreslägenheter säljs till de boende allt för billigt och allmännyttan går miste om pengar. Högerpartierna däremot vill istället använda ombildning eftersom man istället anser att man bara bidrar med att få bostadsbeståndet mer blandat och allmännyttan kan använda pengarna man får in till att renovera det kvarvarande beståndet.I klippet går SVT Stockholm igenom ombildningar och dess konsekvenser.

Lägenhetsbeståndet i Stockholm 1990. Foto: SVT
Lägenhetsbeståndet i Stockholm 2015. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.