• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Omdebatterad aktivist talar i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Mona Walter säger att hon vill manifestera yttrande- och religionsfrihet. Men många invånare i Rinkeby uppfattar hennes tal som en ren provokation.

När Mona Walter började tala på Rinkeby torg vid lunchtid på lördagen, möttes hon både av applåder och burop. Hon sa bland annat att det måste få vara en rättighet att lämna islam och att sharialagar bör avskaffas, vilket hyllades av hennes anhängare men upprörde en grupp män.

– Varför kommer hon hit och retar upp folk? Åk till Djursholm i stället. Vi har redan problem här! En blev mördad förra veckan. Vi behöver ingen mer skit, vi behöver utbildning och bra lärare, säger Erhen Erhen som bor i Rinkeby.

– Jag har inget emot islam eller muslimer, men jag tycker vi måste värna om religionsfriheten. Att man ska få konvertera utan att få problem eller bli förföljd. Och så håller jag med om att de som vill införa sharialagar i Sverige kan lämna landet, säger Samuel Boij som bor i Bromma.

Ren provokation, menar många

Enligt Mona Walter arrangeras manifestationen tillsammans med organisationen ”Set My People Free”, som säger sig jobba för ”frihet för konvertiter från islam”. Organisationen säger sig också vara ”hängiven till Jesu liv och läror”. Selma Fahmi är på plats som volontär för ”Set my people free”.

– Det är många länder från andra länder som kanske, i sina egna länder, inte får byta religion. Så vi tyckte att det var viktigt att stå här och säga att här i Sverige är det inte samma som i ditt land. Utan här får du välja att byta religion om du vill eller avstå från religion om du vill.

Tror du att det hade varit en annorlunda stämning om ni inte hade tagit med Mona Walter?

– Ja, jag tror att det hade varit annorlund men sedan tror jag också att media inte hade varit här. Jag tror också att inte lika många skulle vara med och lyssna. Så på ett sätt var det bra att det var någon som kom, så att vi kunde berätta det för en större publik, säger Selma Fahmi.

Mona Walter har själv konverterat från muslim till kristen för omkring 10 år sedan.

Sedan dess har hon varit en hård kritiker av islam. Kritiken, som fångats upp av högerextremister, uppfattas av många som ren provokation.

– Många har svårt med hennes hårda retrorik mot islam och hennes kritik av profeten. I gamla videoklipp på Youtube, har hon bland annat kallat profeten för pedofil. Det är det som har upprört folk, säger Ibrahim Bouraleh som är ordförande för Islamiska Förbundet i Järva till SVT Nyheter Stockholm.

Dialog inför mötet för att lugna stämningen

Inför mötet har religiösa samfund i Rinkeby träffat arrangören på polisens initiativ.

– Polisen ville ha någon slags medling eller dialog. De vill att vi ska lugna ner läget i Rinkeby, säger Ibrahim Bouraleh.

Han vill understryka att det inte finns några problem att leva som konvertit i Rinkeby, utan att det är Mona Walter som person som många uppfattar som provokativ. Många poliser fanns på plats för att lugna stämningen vid Rinkeby torg när Mona Walter började tala.

Heta diskussioner

Efter drygt en timme var manifestationen över och den kunde genomföras utan några problem.

– När det hela var över stod flera personer kvar och diskuterade religion och religionsfrihet. Diskussioner som stundvis var heta, men det gick lugnt till, berättar Rebecca Randhawa Bergmark som är reporter på SVT Nyheter Stockholm och som följde manifestationen på Rinkeby torg. 

I juni i år stoppades Mona Walter från att tala i Folkets Hus i Rinkeby. Styrelsen ansåg att arrangörens värdegrund stred mot deras policy för lokaluthyrning, eftersom de hade kopplingar till Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.