Omskriven jurist häktas för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen greps en man i 40-årsåldern misstänkt för förberedelse till mord. Gripandet skedde i Haninge kommun och mannen har varit omskriven under förra året som jurist åt det kriminella Vårbynätverket. Mannen är nu häktad.

Händelserna som juristen är misstänkt för ska ha skett i april 2020. Han var sedan tidigare anhållen i sin utevaro. När polisen på tisdagsmorgonen grep honom ska det ha gått lugnt till.

– Vi har arbetat med ärendet en tid och bakgrunden till gripandet är information som framkommit i ett omfattande krypterat material som polisen fått tillgång till, säger Lars Bröms vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm i ett uttalande.

Mannen är jurist och anklagades förra året för att ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket. I chattar som avkrypterats har den misstänkta juristen benämnts som ”kungen”. Mannen uteslöts senare från Advokatsamfundet.

Hör Advokatsamfundet i samband med att juristen utreddes för oegentligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.